Damjana Kolar

 |  Mladina 24  |  Kultura

Prva polnočna opera

Operna predstava Pet sežnjev globoko moj oče leži

Motiv iz opere

Motiv iz opere
© Arhiv Mladine

20. junija ob 24.00 se nam v bazenu Fakultete za šport v Ljubljani obeta dogodek posebne vrste, na katerem se bo predstavila Juliana Snapper, ameriška umetnica, performerka in glasbenica, ki svoja dela uprizarja na različnih mednarodnih prizoriščih, zanje pa je prejela že številne nagrade. V Sloveniji se je že predstavila leta 2004 na dogodku Visions of Excess, in sicer v tandemu z Ronom Atheyjem. Tokrat se predstavlja s podvodno opero. V njej pevka poje neposredno v vodo, predeluje glas in slušno zaznavo ter preizprašuje človekovo razmerje do vode - z neslišnim glasom namerava angažirati ljudi, jih zvabiti spodaj in spodbuditi nova razmerja z vodo. Projekt je nastal v produkciji in organizaciji Aksiome - zavoda za sodobne umetnosti - in v koprodukciji Društva Mesto žensk. Rezervacije do 19. junija sprejemajo na aksioma005@gmail.com.
Več o projektu nam je povedala izvršna producentka Tina Dobnik:Za podvodno opero ‘Pet sežnjev globoko moj oče leži’ Juliane Snapper smo se v Aksiomi odločili, ker verjamemo, da je družbena veljava opere v tem, da je nekakšna tehnologija empatije. Že Monteverdi je menil, da pojoči glas, prežet s čustvi, snovno vpliva na fiziologijo poslušajočega telesa in ju globoko povezuje. Julianino delo je protistrategija grozi, otrplosti in osamljenosti, ki jih prinaša informacijska prenasičenost. Med petjem pod vodo staplja razširjene tehnike z baročnimi naturalističnimi tropi in svarilnimi wagnerjanskimi arijami. Prinaša opero na nepričakovane odre, kjer lahko glas doseže poslušalca, osvobojen mrtvilnih pričakovanj in institucionalnih pritiklin.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.