Darja Kocbek

 |  Mladina 24  |  Ekonomija

V Talumu nova “poslušna” nadzornika

Talum, ki je v 80-odstotni lasti Elesa in med največjimi gospodarskimi družbami na Štajerskem, dobiva nova, provladna člana nadzornega sveta

Danilo Toplek

Danilo Toplek
© Irena Herak / Finance

Državna družba Elektro Slovenije je v začetku julija sklicala skupščino Taluma. Na dnevnem redu je samo predčasna razrešitev dveh nadzornikov ­- podpredsednika Stanka Simoniča in članice Darinke Fakin. Zamenjala ju bosta član SDS Robert Rožič in Stanko Eršte, ki bosta imenovana za dve leti. Z zamenjavo obeh nadzornikov naj bi si država v Talumovem nadzornem svetu zagotovila »poslušna« človeka, saj upravi in njenemu predsedniku Danilu Topleku že nekaj časa »grozi« z zamenjavo, poroča Dnevnik. Predsednik uprave Taluma si menda po neuradnih informacijah vseskozi po zamenjavi oblasti leta 2004 želi postati poslanec SDS Franc Pukšič.
Talum, ki je v 80-odstotni lasti Elesa, je med največjimi gospodarskimi družbami na Štajerskem. Od njega živi tako rekoč celotno Kidričevo, kjer si ne predstavljajo, kaj bi počeli, če tega podjetja ne bi imeli. Talum proizvaja primarni aluminij in je eden večjih proizvajalcev te surovine v Evropi. V začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je zabredel v težave, zato so ga prenesli na Sklad za razvoj, ki je bil ustanovljen kot zadnje upanje za sanacijo izgubarskih in nesolventnih podjetij. Že takrat ga je vodil sedanji predsednik uprave Danilo Toplek. Med 98 skladovimi podjetji je bil v skupini najbolj problematičnih.
Eles je postal Talumov 80-odstotni lastnik v okviru poravnave za neplačane račune za električno energijo. Država je želela Elesov delež v Talumu že večkrat prodati. Prejšnja vlada je nazadnje objavila javni razpis leta 2002. Takrat se je za odkup delnic potegoval tudi Danilo Toplek s skupino menedžerjev v okviru domačega konzorcija Sinal, vendar je vlada postopek končala brez prodaje. Talum ima na seznamu podjetij za prodajo tudi sedanja vlada.
»Vlada še ni potrdila programa prodaje, kar je pogoj za začetek prodaje, in tudi sam ne vidim razloga za hitenje, saj je prav Talum dokaz, da tudi podjetje v državni lasti lahko dobro dela,« je konec februarja letos za Finance povedal Danilo Toplek. Za Talum se po njegovih besedah zanimajo ponudniki z vsega sveta. Na vprašanje o menedžerskem odkupu pa je dejal: »Ne bomo se pustili prodati kot vreča krompirja. Ko in če se bomo odločili za ta korak, bomo to ljudje iz sedanje ekipe, zagotovo pa se ne bomo ponižno postavili na konec vrste morebitnih kupcev, tega nam naši delavci ne bi dovolili.«
Toplek kot menedžer gotovo ni brez madeža, vsekakor pa je med najbolj zaslužnimi, da je Talum danes eden najbolj sodobnih proizvajalcev aluminija v Evropi. Če bi usodo podjetja prepustil državi, bi od jugoslovanskega industrijskega giganta najbrž ostal le kup železa.
Za Finance je Toplek povedal, da je v Talumu okoli 1100 zaposlenih, od družbe pa je neposredno odvisnih še 250 ljudi v hčerinskih podjetjih in vrsta dobaviteljev. Povprečna bruto plača delavca v Talumu znaša 1600 evrov na mesec, Toplekova bruto mesečna plača pa je 12 tisoč evrov. Lani je Talum imel 349 milijonov evrov prihodkov, kar je zaradi ustavitve dela proizvodnje 12 milijonov evrov manj kot leta 2006. Čisti dobiček je lani znašal 9,2 milijona evrov, kar je tri milijone evrov manj kot leta 2006. Letos Toplek načrtuje 305 milijonov evrov prihodka in 3,9 milijona evrov dobička.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.