Deja Crnović

 |  Mladina 24

Mednarodna konferenca brez najpomembnejšega govorca

Tomo Križnar in Izadine Mahamed brez vizumov

V ponedeljek in torek je v Ljubljani brez častnega govorca Izadina Mahameda potekala mednarodna konferenca »Medkulturni dialog in učenje za globalno uravnoteženo sobivanje«, ki jo je ob slovenskem predsedovanju EU pripravila SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč. Na največjem dogodku nevladnih razvojnih organizacij iz vse Evrope naj bi Izadine spregovoril o medkulturnem dialogu med Darfurjem in ostalim svetom.
Izadine, ki je na meji med Čadom in Darfurjem skrbnik v begunskem taborišču, skrbi za sodelovanje med zahodnoevropskimi civilnimi in humanitarnimi organizacijami in njegovim taboriščem, dal pa je tudi intervju v zadnjem filmu Toma Križnarja in Maje Weiss Dar Fur - Vojna za vodo, v katerem je zelo kritičen do zahodne pomoči. Kot nam je povedal Križnar, so si mnogi prizadevali za Izadinov prihod, a se je zaustavilo na slovenski ambasadi v Kairu, kjer mu niso pravočasno izdali vizuma, češ da rabi tudi schengenski vizum. Križnar meni, da je problem tudi v tem, da konferenca sovpada z Bushevim obiskom v Sloveniji. S podobnimi zapleti se je minuli teden srečal tudi Križnar sam, ko mu na veleposlaništvu v Budimpešti, kljub vsem potrebnim dokumentom, niso izdali vizuma za vstop v Nigerijo, kjer bi prevzel več kot 6000 fotografij, posnetih v Sudanu. Križnar je »persona non grata«, za kar naj bi bil kriv omenjeni film, ki so ga predvajali tudi na canskem festivalu, v njem pa priče izjavljajo, da sile Afriške unije ne opravljajo svoje funkcije in ne poročajo o kršitvah človekovih pravic in pokolih, ampak pogosto celo sodelujejo z vladnimi plačanci. »Birokrati in administracija očitno ne služijo interesom civilne družbe in medkulturnega dialoga. Ravno tisti, ki bi nas morali povezovati, nas s svojimi birokratskimi preprekami ločujejo. Očitno bomo morali poskrbeti sami zase,« pravi Križnar, ki bo vizuma zase in za Izadina skušal pridobiti po drugačnih poteh, ki nam jih ni želel razkriti. Če bo vse šlo po načrtih, se bo Izadine Mahamed lahko udeležil predpremiere filma Dar Fur - Vojna za vodo, ki bo 17. junija v Kinoklubu Vič, ko bo na projekcijo povabljen celoten diplomatski zbor. Film bo v slovenske kinematografe sicer prišel oktobra.





 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.