Darja Kocbek

 |  Mladina 28  |  Ekonomija

Cena za Terme Čatež: Delo Revije?

Igre in špekulacije okrog poslov Term Čatež in Term Olimia

Bojan Petan

Bojan Petan
© Aleš Beno / Finance

Urad za varstvo konkurence je proti petim lastnikom Term Čatež - DZS, Towra, EQT Group, M. B. Satler Investicije in Petpet - uvedel postopek zaradi opustitve priglasitve koncentracije. Te družbe imajo v Termah skupaj v lasti približno 47 odstotkov delnic, od tega jih ima družba DZS dobrih 24 odstotkov. Dokler ne bodo objavili prevzemne ponudbe ali zmanjšali lastniškega deleža pod 25 odstotkov, bodo morali za glasovanje pri vsaki točki dnevnega reda skupščine Term Čatež, ki je napovedana 12. avgusta, pridobiti soglasje urada za varstvo konkurence. Če do takrat ne bo sprememb, bo pri odločanju na tej skupščini imela prek Kapitalske družbe in Zavarovalnice Triglav, ki imata skupaj 27 odstotkov delnic, glavno besedo vlada.
V DZS so prepričani, da je sklep urada za varstvo konkurence za uvedbo postopka presoje skladnosti koncentracije s pravili konkurence neutemeljen. Prvi mož DZS in tudi Term Čatež Bojan Petan je konec maja za Finance povedal, da pripravlja prevzem Term Čatež, za Delo pa so v DZS ta teden povedali, da bo »prevzemna ponudba za družbo Terme Čatež objavljena na način in v skladu s poslovno politiko družbe DZS«.
Terme Čatež in DZS sta že nekaj časa trn v peti sedanje vlade. Približno pred letom dni se je nekaj dni pred skupščino zaradi Term močno razburil gospodarski minister Andrej Vizjak. Hudoval se je, ker je podjetje TP Portorož 7,12 odstotka delnic Term prodalo družbi M. B. Satler, torej eni od petih družb, proti katerim je ta teden ukrepal urad za varstvo konkurence. To prodajo je minister označil kot kriminal. »Taka pogodba, ki nima blagoslova nadzornega sveta, je po mojem mnenju tako ali tako neveljavna. Če pa slučajno ni, gre za oškodovanje državne lastnine. Kaj državne, posamezniki se igrajo z davkoplačevalskim denarjem. Poleg tega je Kad, sicer petinski lastnik Term Čatež, zdaj samo še statist,« je takrat svojo jezo pojasnjeval Vizjak. Seveda ni povedal, da družba DZS ni le lastnica Term Čatež, ampak tudi časopisnega podjetja Dnevnik, ki sedanji vladi ni prav nič povšeči.
Tokrat pa so budni opazovalci ugotovili, da je v času, ko je urad za varstvo konkurence petim lastnikom zamrznil glasovalne pravice v Termah Čatež, družba Media DS - ena od družb iz kroga DZS - delež v družbi Delo Revije prodala družbi Monera, ki je na ta način postala skoraj 100-odstotna lastnica Dela Revij. Lastnik Monere je Matej Raščan, ki je domnevno naklonjen sedanji vladi in v dobrih odnosih z direktorjem urada za varstvo konkurence Janijem Soršakom. Vpleteni odločno zanikajo, da bi si Bojan Petan z umikom iz družbe Delo Revije zagotovil prevzem Term Čatež.
Matej Raščan je zavrnil tudi namige, da je nakup družbe Delo Revije povezan z nakupom družbe Terme Olimia. Dražbo za nakup državnih deležev teh term so namreč prejšnji teden ustavili. Državni lastniki naj bi se za ustavitev dražbe odločili, ker naj bi se zbali, da bi Matej Raščan delnice Term Olimia kupil za Bojana Petana. Raščan pa je za Finance zanikal, da bi se sploh potegoval za nakup te družbe, prav tako je zatrdil, da se ne namerava kmalu razkriti kot lastnik novega tednika Reporter. Ni pa povsem zanikal možnosti, da bi lahko čez čas kupil družbo Prava smer, ki je izdajateljica revije Reporter.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.