Grega Repovž

 |  Mladina 28  |  Politika

Lov na petino volivcev

Anketa je pokazala, da je kar 19,3 odstotka anketirancev, ki se zagotovo nameravajo udeležiti volitev, ta trenutek še neodločenih.

/media/www/slike.old/mladina/tabele_volitve_pie_red.jpg

Če bi o izidih volitev odločalo javno mnenje ta teden, bi prepričljivo zmagali Socialni demokrati Boruta Pahorja. Tako je pokazala volilna napoved, ki jo je na podlagi raziskave javnega mnenja na visoko reprezentativnem vzorcu 1337 anketirancev za Mladino pripravila agencija Ninamedia.
Volilna napoved je sestavljena iz več vprašanj. Prvo je standardno vprašanje: katero stranko boste volili na državnozborskih volitvah 21. septembra? Na neposredno vprašanje je 18,9 odstotka vprašanih povedalo, da bi podprli SD, 14,4 odstotka anketiranih je napovedalo podporo SDS. Na tretje mesto se je tudi pri tokratni javnomnenjski raziskavi uvrstila stranka Zares, podprlo bi jo 5,9 odstotka anketiranih, na četrto mesto pa so anketiranci s 5,2 odstotka postavili LDS. Nato na petem mestu presenetljivo sledi stranka DeSUS; podprlo bi jo 2,8 odstotka anketiranih. A presenetljiv ni izid stranke Karla Erjavca, temveč to, da je le 1,8 odstotka anketiranih napovedalo podporo SNS Zmaga Jelinčiča, ki se je še pred kratkim v anketah uvrščala tudi na tretje mesto. Nato sledijo druge stranke: SLS z 1,7 odstotka, NSi z 1,5 odstotka in Lipa z 0,8 odstotka.
Osnovno vprašanje je pokazalo visoko stopnjo neodločenosti volivcev - kar 32,2 odstotka anketiranih je odgovorilo, da še ne vedo, katero stranko bodo volili, 14,5 odstotka anketiranih pa, da ne bodo volili. Da bi ugotovili namene neodločenih in vpliv tistih, ki se volitev ne bodo udeležili, so v agenciji Ninamedia anketirancem postavili dodatni vprašanji. Tako so tiste, ki še ne vedo, katero stranko bodo volili, vprašali, katera stranka jim je ta trenutek najbližje. S tem se je zmanjšalo število tistih, katerih strankarskih preferenc prvi prvem vprašanju niso mogli ugotoviti, z 32,2 odstotne točke na 12,9 odstotne točke. Podpora SD se je dvignila na 23,6 odstotka, podpora SDS pa na 18,3 odstotka. Vendar pa to ne velja samodejno za vse stranke - nekatere so pridobile več, druge manj. Upoštevaje preference volivcev je podpora stranki Zares narasla na 7,5 odstotka, LDS na 6,2 odstotka, DeSUS na 4 odstotke. Upoštevaje preference volivcev bi SNS zbrala 3,1 odstotka glasov, SLS 2,8 odstotka, NSi 1,9 odstotka in Lipa odstotek glasov.
A pravo sliko pokaže šele upoštevanje verjetnosti udeležbe volivcev na volitvah. Anketirancem so zato postavili prav to vprašanje. Pričakovano je 71,1 odstotka anketiranih odgovorilo, da se bodo volitev zagotovo udeležili, 20,5 odstotka jih je menilo, da se bodo volitev verjetno udeležili, 8,3 odstotka anketiranih pa odgovora ni vedelo oziroma so napovedali, da se volitev ne bodo udeležili.
Da bi dobili volilno napoved, so raziskovalci Ninamedie križali odgovore tistih, ki so se opredelili oziroma izrekli glede strankarskih preferenc, z njihovimi odgovori glede udeležbe. Upoštevali so le tiste, ki so napovedali, da se bodo volitev zagotovo udeležili. In kakšni so bili izidi? Za SD bi glasovalo 29,2 odstotka anketiranih. Na drugo mesto bi se uvrstila SDS z 22,9 odstotka. Stranko Zares bi podprlo 7,9 odstotka, LDS 6,8 odstotka, DeSUS pa 4,8 odstotka anketiranih. Za DeSUS pa se ne bi uvrstila SNS - to kaže, da je med podporniki te stranke veliko takih, ki se sicer s politiko SNS strinjajo, a volilno niso pretirano dejavni. Tako stranki DeSUS sledita SLS z 2,9 odstotka in NSi z 2,5 odstotka, njima pa SNS z 2,1-odstotno podporo. Ob tem ni nepomembno, da tudi upoštevaje vsa navedena dodatna vprašanja in križanja ostaja 19,3 odstotka volivcev, ki se zagotovo nameravajo udeležiti volitev, neodločenih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.