|  Mladina 32  |  Politika

Zunanji dolg v milijonih evrov

Slovenija se je v mandatu te vlade na veliko zadolževala v tujini

Še konec leta 2004 je slovenski bruto zunanji dolg, vključno z vsemi obveznostmi, podedovanimi iz nekdanje Jugoslavije, znašal 15,3 milijarde evrov. V naslednjih treh letih se je več kot podvojil na 34,3 milijarde evrov, konec maja letos pa je znašal že dobrih 37 milijard evrov. Neto zunanji dolg, ki kaže razmerje med terjatvami in obveznostmi do tujine po posojilnih instrumentih, je negativen in je konec maja letos znašal 7,4 milijarde evrov ali petino BDP.  To je velikanski skok, če vemo, da je imela Slovenija še konec leta 2004 do tujih držav 882 milijonov evrov neto terjatev.

Še konec leta 2004 je slovenski bruto zunanji dolg, vključno z vsemi obveznostmi, podedovanimi iz nekdanje Jugoslavije, znašal 15,3 milijarde evrov. V naslednjih treh letih se je več kot podvojil na 34,3 milijarde evrov, konec maja letos pa je znašal že dobrih 37 milijard evrov. Neto zunanji dolg, ki kaže razmerje med terjatvami in obveznostmi do tujine po posojilnih instrumentih, je negativen in je konec maja letos znašal 7,4 milijarde evrov ali petino BDP. To je velikanski skok, če vemo, da je imela Slovenija še konec leta 2004 do tujih držav 882 milijonov evrov neto terjatev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.