David Verbuč

 |  Mladina 32  |  Kultura

Sajeta 2008

Bogata in raznolika letina

Duo Orton se je po lanskem debitantskem nastopu odrezal še bolje

Duo Orton se je po lanskem debitantskem nastopu odrezal še bolje
© David Verbuč

Na sotočju Tolminke in Soče se je tudi letos dogodil kreativni tabor oziroma festival Sajeta. Že devetič po vrsti smo lahko vstopili v pravo čutno oazo, kjer se uživanje narave staplja s kreativnimi aktivnostmi, hedonističnim druženjem ter intimnostjo raznolikih in bogatih glasbenih doživetij.
Sam sem se letos na Sajeti v treh dneh udeležil enajstih koncertov, kar je bilo seveda izjemno intenzivno glasbeno izkušanje. V osrednjem delu Sajete letos ni bilo razočaranj, mogoče je bil kakšen koncert šibkejši, precej je bilo dobrih in nekaj odličnih.
Verjetno tudi zaradi ad hoc kadrovskih menjav ni pustil nobenih trajnejših odtisov avstrijski indietronični duo Rashim. Isti večer, torej v torek, smo lahko primerjali legendo krautrocka in zgodnje elektronike, Moebiusa, ter domači Orton, ki inovativno nadaljuje in nadgrajuje tisto, kar je Moebius počel pred štiridesetimi leti in po svoje počne še danes. Duo Orton se je po lanskem Sajetinem, debitantskem, nastopu tokrat odrezal še bolje. Svoj izredno zgoščeni in večplastni, eksperimentalni in ritmično kompleksno utripajoči zvočni tok sta glasbenika znala členiti precej bolj dramaturško učinkovito, navdušila pa je predvsem njuna sposobnost intenzivne igre, kar je v ubrani kakofoničnosti zvenelo, kakor bi bil na ducatu peklenskih rejvov hkrati. Moebius je zaključil večer umirjeno in klasično, uživali smo predvsem v njegovi glasbi in manj v nastopu. V sredo nas je nekatere na trgu sredi Tolmina s svojim predanim petjem in pristnim nastopom očaral indijski glasbenik Haradhan das Baul, kasneje pa so na sotočju oplemenitili dogajanje še Bratko Bibič na solo harmoniki, Pierre Bastien, francoski mojster lastnoročno izdelanih domačih mehanskih glasbil, ki je navdušil s svojim zvočno in vizualno subtilnim nastopom, ter Francesco Cusa s svojim energičnim free jazz duom Pocket Skrunch, ki je udarno sklenil večer.
Četrtkov večer na Sajeti se je začel s posebnim projektom Zlatka Kaučiča, Tolminski punt 2, z gostoma Petrom Brötzmannom in opernim baritonistom Robertom Vrčonom. Zanimivo sta se pri tem zvočno stikali dve evropski avantgardni usmeritvi, klasični vokalni ekspresionizem ter evropski free jazz. Do izvajalskih presežkov je skozi skupinsko sinergijo prišlo predvsem v drugem delu koncerta.
Marko Brecelj je kasneje na sotočju blestel v svojem unikatnem nastopu, pri čemer mu je prijal odličen odziv občinstva. Za njim pa je ponovno navdušil in po svoje še enkrat presegel samega sebe Damir Avdić, ki je dokazal, da se na sotočju počuti zares domače. Nekoliko manj navdušujoč je bil za tem njegov prvi ponovni, po svoje poskusni nastop z bendom.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.