Toni Dugorepec

 |  Mladina 34

Menjava azbestne kritine brez zaščite

Delavci Avtoelektrike opozarjajo, da so hale prašne, tovarna pa z meritvami zagotavlja, da nevarnosti ni

Stroji zaščiteni, ljudje pa ne

Stroji zaščiteni, ljudje pa ne
© Toni Dugorepec

Iskra Avtoelektrika iz Šempetra pri Gorici je začela menjati kritino, ki je bila poškodovana v julijskem neurju s točo. Čeprav so v tovarni zagotovili, da je za varno odstranjevanje, še posebej azbestne kritine, poskrbljeno, pa smo dobili iz virov blizu zaposlenim drugačne informacije. Po teh odstranjevanje ne poteka varno. Delavci, ki salonitne plošče odstranjujejo, menda ne nosijo zaščite za dihala, zaposleni pa v času odstranjevanja delajo v proizvodnih obratih. In to kljub temu, da z ostrešja padajo prah in manjši delci azbestnocementnih plošč, ki se tudi nalagajo na foliji, s katero so proizvodne linije zaščitili pred potencialnim dežjem.
Odgovorni za stike z javnostmi v tovarni Erik Panjtar je zatrdil, da omenjena opozorila ne držijo: »Glede na skrb zaposlenih o morebitni vsebnosti azbesta v prahu smo se odločili izvesti neodvisno meritev, ki jo je opravil Zavod za varstvo pri delu Ljubljana. Tako je bila dne 7. avgusta 2008 v prisotnosti predstavnika sindikata opravljena meritev koncentracije azbestnih vlaken med odstranjevanjem kritine. Meritve so bile izvedene pri dihalih delavca med pakiranjem azbestnocementnih odpadkov na strehi in na mestu v notranjosti hale, na kateri je potekala sanacija kritine. Iz poročila sledi, da je koncentracija azbestnih vlaken pri dihalih delavca med pakiranjem, kot tudi v zraku proizvodne hale, na kateri je potekala sanacija kritine, v dovoljenih mejah. ... Po pravilniku o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti azbestu pri delu se pri delih, kjer je koncentracija azbestnih vlaken med 0,0005 vl/cm3 in 0,015 vl/cm3, lahko opusti uporaba osebne varovalne opreme za zaščito dihal.« Izmerjena koncentracija vlaken na strehi je bila petkrat manjša od mejne, za proizvodne hale pa, zanimivo, mejne vrednosti azbestnih vlaken v zraku sploh niso določene.
Dejstvo pa je, da je ministrstvo za okolje in prostor takoj po neurju odsvetovalo gibanje v bližini območij, kjer je »poškodovan azbestnocementni material« z opozorilom, »da azbestnih vlaken ne vidimo s prostim očesom, jih ne vohamo in ne čutimo ob vdihavanju. Pri delu z odpadki, ki vsebujejo azbest, navadna maska vdihanih azbestnih vlaken ne bo zaustavila, potrebna je uporaba posebnih filtrov! Zato je ob odstranjevanju še toliko bolj pomembna pravilna zaščita ljudi in okolja«.
V Iskri Avtoelektriki dela v obratih, kjer menjajo azbestno kritino, niso ustavili, ker so na podlagi enkratnih meritev ugotovili, da je odstranjevanje azbesta varno. Delavcev naj tudi predhodno ne bi seznanili s samim potekom odstranjevanja kritine. Pa čeprav njihovi zaposleni prihajajo z območja, kjer za posledicami azbesta še vedno umirajo ljudje, država pa obolelim, ki niso neposredno delali v azbestnih obratih, še vedno ne prizna pravic.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.