Blaž Zgaga

 |  Mladina 34  |  Politika

Patria pada

Na Finskem zamenjali vodstvo podjetja, v Sloveniji pa se še naprej obnašajo, kot da se ni nič zgodilo

Zamenjava na vrhu: Donedavni predsednik uprave podjetja Patria Jorma Wiitakorpi, minister za obrambo Karl Erjavec in novi predsednik uprave Heikki Allonen

Zamenjava na vrhu: Donedavni predsednik uprave podjetja Patria Jorma Wiitakorpi, minister za obrambo Karl Erjavec in novi predsednik uprave Heikki Allonen
© Borut Krajnc

Osemkolesno oklepno vozilo patria AMV 8 x 8 je s 490 konjskimi močmi in pogonom na vsa kolesa prava jeklena zverina. Čeprav tehta več kot 20 ton, z lahkoto doseže hitrost, večjo od 100 kilometrov na uro, premaga pa tudi 60-odstotni vzpon. A kaj se zgodi, če na takšnem klancu odpovedo zavorni sistemi? Začne padati in rušiti vse pred seboj. Očitno se prav to dogaja na Finskem, rušilna moč Patrie do Slovenije pa še ni prispela.
Potem ko je v priporu enajst tednov presedel direktor Patrie za Slovenijo in Hrvaško Reijo Niittynen, podpredsednik podjetja Heikki Hulkkonen pa ostaja za rešetkami, je afera začela dobivati politične obrise. Za finske vladajoče politike je namreč silno neprijetno, da je eno vodilnih orožarskih podjetij, ki je v 73-odstotni lasti države, vpleteno v podkupovanje. Če bi ministri molčali, bi to pomenilo, da sami prevzemajo odgovornost. Vendar je Finska vlada ostro posegla.
Direktorja podjetja Jormo Wiitakorpija, ki je prejšnji teden z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem zatrjeval, da je pri poslu vse v redu, so čez noč razrešili in odpustili. A to ni vse. Zdaj se je izvedelo, da ima že mesec dni status osumljenca v preiskavi zaradi domnevnega dajanja podkupnin in industrijskega vohunstva. Tako se torej borijo proti korupciji v državi, ki je med najmanj skorumpiranimi na svetu.
Orožarska četica in maščevanje odpisanih
V Sloveniji je drugače. Čeprav bi lahko slovenski kriminalisti s finskimi sočasno preiskovali zadevo, se to ne dogaja. Celo več: predstavniki finske policije odkrito govorijo, da v Sloveniji ne preiskujejo, ker je to odvisno od dovoljenja slovenskih oblasti. Vpleteni so preveč pomembni ljudje, vložki pa so previsoki. Politično podrejena policija in tožilstvo očitno nikakor ne želita posegati v patriotske orožarske posle. V njih so namreč isti ljudje kot pri prodaji orožja Hrvaški ter Bosni in Hercegovini v letih 1991-1993.
Predsednik nadzornega sveta Gorenja Jože Zagožen, lastnik posredniškega podjetja Rotis Ivan Črnkovič, Tone Krkovič, Darko Njavro in nekateri drugi nekdanji uslužbenci obrambnega ministrstva so tako ali drugače povezani z nakupom oklepnikov. Vsi našteti, ki jim je nekoč kot minister načeloval Janez Janša, imajo še iz obdobja, ko se je z orožjem trgovalo z gotovino, precej pisano zgodovino.
Druga njihova značilnost je, da niso poznali razmer v obrambni industriji, zlasti ne na področju proizvodnje oklepnih vozil. Zato so potrebovali strokovno pomoč. Našli so jo pri bivšem direktorju Sistemske tehnike Marjanu Senici. Slednji je kot direktor z izraelskimi partnerji sklenil več škodljivih pogodb, zaradi česar so ga leta 2002 nagnali. Podobno zgodbo ima nekdanji drugi človek avstrijskega Steyrja Hans Wolfgang Riedl, ki so ga iz podjetja, ki izdeluje konkurenčne oklepnike pandur 8 x 8, odslovili že leta 1999. Tako sta se Riedl in Senica našla s skupnim interesom - maščevati se nekdanjemu delodajalcu tako, da se v ta del Evrope pripelje konkurenčno podjetje Patria.
Njuna ambicija sama po sebi ne bi bila napačna ali nelegitimna, če ne bi medtem Marjan Senica postal javni uslužbenec z izrednim vplivom na nakupe orožja v Sloveniji. Postal je namreč vršilec dolžnosti direktorja direktorata za logistiko na ministrstva za obrambo. To funkcijo je opravljal ravno v ključnem obdobju pogajanj s Patrio od junija do decembra 2006, danes pa kot namestnik direktorja še vedno vleče niti iz ozadja.

Več kanalov za podmazovanje

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.