Jure Trampuš

 |  Mladina 34  |  Politika

Nepopolna zabeležka

Andrijana Starina Kosem priznala, da je napisala nepopoln zapisnik o sestanku pri predsedniku vlade

Andrijana Starina Kosem in Janez Janša na začetku mandata še prijatelja, na koncu pa sovražnika

Andrijana Starina Kosem in Janez Janša na začetku mandata še prijatelja, na koncu pa sovražnika
© Irena Herak / Finance

Od sestanka pri predsedniku vlade, tistega, na katerem so se takratni prijatelji pogovarjali tudi o prodaji Mercatorja, so minila tri leta. Mladina je takrat poročala o dogajanju 12. avgusta, objavili smo izpisek vpogleda v evidenco obiskovalcev vladne palače, ki je dokazoval, da so bili popoldne v vladni palači Boško Šrot, Igor Bavčar, Matjaž Gantar in Andrijana Starina Kosem. Objavili pa smo tudi zabeležko sestanka pri Janezu Janši, ki ga je sestavila tedanja državna sekretarka. Mladina je vseskozi trdila, da so 12. avgusta v vladni palači odločali tudi o načinu prodaje Mercatorja ter o političnem prevzemu Dela. Vladna stran je takrat naše navedbe označila za »špekulacije«.
Minila so torej tri leta in afera Mercatorgate je naplavila kopico dokazov, ki pritrjujejo Mladininim trditvam. Spremenila se je uredniška politika Dela, Boško Šrot je potrdil, da je bila uredniška avtonomija Dela zastavljena za Mercator, Andrijana Starina Kosem je v pismu priznala, da ji je bilo naloženo, naj vpliva na uredniško politiko Dela, pojavila se je predpogodba, non-paper med Gantarjem, Bavčarjem in Šrotom o projektu Mercator in projektu D in celo Janša je dejal, da je bila prodaja Mercatorja »napaka«.
Minuli teden pa je v Delu potekalo nenavadno dopisovanje med uradom predsednika vlade, pravzaprav med Rokom Srakarjem, svetovalcem za odnose z javnostjo, in Andrijano Starina Kosem, ki je lani zamenjala moštvo in se zdaj po lastnih navedbah bori za »demokratične vrednote«. Tudi zadnje dopisovanje je potrdilo, da Mladinine navedbe o dogovoru pri predsedniku vlade niso bile zgolj špekulacije in da je 12. avgusta predsednik vlade pod ceno prodal »najboljšega soseda«, v zameno pa (začasno) dobil vpliv na pisanje osrednjega slovenskega dnevnika.

Zabeležka

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.