Od civilista do vojaka

Andrej Vizjak, od podžupana do ministra

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak korenito sodeluje z ministrstvom za obrambo in lokalnimi skupnostmi pri projektu »posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki«. V zvezi s tem sta 10. decembra 2007 ministra Karel Erjavec in Vizjak z občino Krško podpisala sporazum o sodelovanju, tri mesece kasneje pa je Vizjak v omenjeni projekt potegnil tudi občino Brežice.
Dikcija, zabeležena na spletnih straneh ministrstva za gospodarstvo in ministrstva za obrambo, ne pušča veliko dvomov. Gre za vojaško letališče in mediji so že leta 2006 poročali, da vanj denar investira tudi zveza Nato. Naklonjenost ministra Vizjaka celotnemu projektu je pri nekaterih lokalnih prebivalcih izzvala veliko nezadovoljstva. Ko je bil namreč Vizjak še podžupan Brežic (do leta 2002), je imel z letališčem povsem drugačne načrte. Iz civilne iniciative Okoljsko združenje javnega partnerstva za letališče Cerklje ob Krki so nam poslali pismo, ki ga je 18. junija 2001 Vizjak naslovil na takratnega župana Brežic, Vladislava Deržiča. V pismu mu med drugim očita politikanstvo in izključevanje iz projektov lokalnega pomena: »Na moje veliko razočaranje si me kot podžupana pisno imenoval zgolj za vodenje odbora, ki je bil zadolžen za začetne aktivnosti pri vzpostavitvi civilnega letališča v Cerkljah ob Krki. (...) Da projekt dirkališča Mobikrog ni edini, iz katerega si me izključil in odrinil, priča tudi projekt civilnega letališča Cerklje ob Krki, na katerem sem po rezultatih sodeč uspešno delal. Na projektu civilnega letališča mi je od samega začetka uspelo povezati letalsko stroko, zainteresirane uporabnike in lokalno skupnost, da smo vztrajali in prepričali togo vojaško oblast, da uporaba letališča v civilne namene ne bo ovirala vojske in da je civilno letenje na vojaškem letališču strokovno in sicer sprejemljivo za Slovensko vojsko. (...) Razočarani so tudi nekateri drugi domačini in potencialni uporabniki letališča Cerklje ob Krki, ki so ves čas razvoja projekta pri njem sodelovali in pomagali

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.