Vanja Pirc

 |  Mladina 36

Križ z zgodovinskim spominom

Spomenka Hribar očita Petru Jambreku zlorabo imena Nove revije

Vodja civilno-družbene desnice Peter Jambrek

Vodja civilno-družbene desnice Peter Jambrek
© Borut Krajnc

Peter Jambrek, nekdanji ustavni sodnik in minister v Bajukovi vladi ter predsedujoči Zboru za republiko, je trenutno najbolj znan kot solastnik dveh zasebnih fakultet z državno koncesijo, ki ju želi skupaj s še eno zasebno šolo povezati v novo, zasebno univerzo, poimenovano Nova univerza. Ker je naletela pobuda na številne kritike in proceduralne ovire, je Jambrek pred tednom dni v Demokraciji pristojnim organom, opoziciji in tudi medijem namenil kar nekaj ostrih besed. Predvsem zato, ker naj bi zgodba o »'prepovedi' ustanovitve Nove univerze« spominjala na »svinčene čase ustanavljanja Nove revije« iz leta 1980. »Prva številka Nove revije je v svinčenih osemdesetih letih jugoslovanskega komunizma izšla približno dve leti po objavi pobude za njeno ustanovitev. Danes bi lahko sprejemali stave, ali bo Nova univerza v slovenski demokraciji in pravni državi akreditirana prej ali pozneje. Dve leti od pobude za njeno ustanovitev se bosta iztekli okoli novega leta,« je zapisal Jambrek.
Le nekaj dni zatem je precej nenavadno luč na Jambrekov zapis vrgel intervju s Spomenko Hribar v Sobotni prilogi Dela. Hribarjeva je kritično nastopila do Janševe vlade, pa tudi do vladnih apologetov, ki takrat, ko se »najbolj sklicujejo na moralo, delujejo v resnici v nasprotju z njo«. Kot enega takšnih apologetov je izpostavila prav Jambreka ter nato raztrgala njegovo primerjavo med ustanavljanjem Nove univerze in Nove revije. »Jambrek namreč sploh ni bil podpisnik pobude za Novo revijo, še več, tedaj je bil na ideološko nasprotnih, partijskih pozicijah; torej gre ob njegovem kitenju z etičnostjo drugih oz. ob njegovi zlorabi nekdanjega imena Nove revije za dvojno neetično in posledično tudi nemoralno, tajkunsko početje,« je dejala Hribarjeva. Sama je bila ena od 60 podpisnikov pobude za ustanovitev Nove revije.
In o katerih Jambrekovih »partijskih pozicijah« je govorila Hribarjeva? Med drugim je bil član univerzitetne konference Zveze komunistov, pa sekretar aktiva delavcev partijske celice Pravne fakultete ter ustanovitelj in prvi predsednik marksističnega centra Pravne fakultete. Bil je tudi član partijskega komiteja občine Ljubljana Center. Njegov prvi opazni civilnodružbeni prispevek je bil objavljen leta 1986 v 57. številki Nove revije. Takrat se je znašel v nenavadni situaciji: predsedstvo Zveze komunistov Jugoslavije je zahtevalo politični obračun s pisci Nove revije, obenem pa je finančno podpiralo vsejugoslovanski projekt z naslovom Klasno biće savremenog jugoslavenskom društva i djelovanja Saveza komunista Jugoslavije, pri katerem je sodeloval tudi Jambrek. Komuniste je uradno zapustil razmeroma pozno, leta 1989, ko so na Slovenskem delovale že tri demokratične politične zveze - Omanova Kmečka zveza, Tomšičeva Socialdemokratska zveza in Ruplova Slovenska demokratična zveza, pri ustanavljanju katere je sicer sodeloval tudi sam.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.