Damjana Kolar

 |  Mladina 36  |  Kultura

Zveneče mesto Evfonija

Interaktivna razstava izvirnih glasbenih inštrumentov

Evfonični kralj

Evfonični kralj
© Nada Žgank

Od 12. septembra do 5. oktobra bo v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani na ogled razstava, ki je namenjena raziskovanju neštetih možnosti, ki jih omogoča proizvajanje zvokov iz različnih materialov (lesa, kovine, plastike, gume, kože, kamna, stekla, električnega toka). Zasnovana je interaktivno in obiskovalci bodo na njej lahko prvič spoznali nekatera nenavadna in izvirna glasbila, zvočila in instalacije različnih avtorjev. Potekale bodo tudi delavnice izdelovanja izvirnih inštrumentov, ki se bodo končale z javnimi koncerti, projekt pa dopolnjuje še animirana, glasbeno-didaktična spletna stran (www.ljudmila.org/stripcore/evfonija). Otvoritev, ki bo 12. septembra ob 18. uri, bo pospremil glasbeni performans Orkestra izvirnih inštrumentov, ki ga pripravljajo Primož Oberžan, Andrej Žibert, Peter Kus ...
Prav slednji je tudi avtor razstave, zato nam je povedal več o njej: “Evfonija se zoperstavlja predsodkom, da je mogoče glasbo ustvarjati le s tehnično dovršenimi akustičnimi ali elektronskimi glasbili. Obisk trgovine z gradbenim materialom ali odpada je lahko bogatejši vir ustvarjalnih idej kot obisk glasbene trgovine. Z nekaj iznajdljivosti je mogoče iz kovinskih cevi sestaviti harfo, iz cvetličnih lončkov lončkofon, iz plastičnih cevi vodno flavto, iz praznih plinskih jeklenk metalofon, iz starih avtomobilskih hup hupafon ... možnosti so neomejene. Razstava obiskovalce nagovarja, da se inštrumentov dotikajo, po njih tolčejo, brenkajo, drgnejo in pihajo vanje ter tako sami raziskujejo in ustvarjajo glasbo.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.