Zloraba moči

Lepo govorijo, a grdo delajo

Barbara Brezigar

Barbara Brezigar
© Borut Peterlin

Najvišji predstavniki organov pregona se obtožujejo kar sami. Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je prejšnji četrtek v Odmevih na RTV Slovenija, ko je razpravljala o postopku pri nakupu oklepnikov, dejala: »Ne pričakujte, da bomo v pravni državi zapirali ljudi zato, ker nekdo reče, da je skorumpiran. Tožilci potrebujemo za to dokaze.« Ni kaj, razumevanje kazenskega prava, ki mu ni moč ničesar očitati.
Vendar pa ni prav dolgo, kar je policija pod vodstvom Barbarinih tožilcev storila prav nasprotno. Pred dobrima dvema mesecema je skupina policistov grobo aretirala nekdanjega sodnika in tožilca Boštjana Penka samo zato, ker se je ob kavi sešel z Ivanom Zidarjem. Aretirali so oba in ju priprli za 15 ur. V tem času ju niso niti enkrat zaslišali, opravili z njima niti enega informativnega pogovora, niti ju niso odpeljali pred sodnika, in to čeprav je Penko večkrat izrazil željo po pogovoru s policisti. Poleg tega niso opravili ne hišne preiskave ne preiskave zaseženega Zidarjevega avtomobila. Sedaj je minilo že dva meseca, a kazenske ovadbe zoper nobenega od njiju še vedno ni ... Nekaj velja torej za ene postopke, nekaj drugega pa za druge.
Da so politične glave organov pregona samo kaznovale Penka, je potrdil tudi notranji minister Dragutin Mate, ki je v intervjuju za časnik Večer, je dejal: »Prebral sem v medijih, kako se je gospod Penko obnašal v nekem lokalu, kako je bil vinjen in je razgrajal, o tem je lahko brala cela Slovenija. Če to ni nasilniško obnašanje, potem ne vem, kaj je - četudi ni bil obsojen, bil pa je policijsko obravnavan.« Mate že ve, da je Penko kriv, saj je bil nekoč že v policijskih postopkih, pa čeprav v njih kasneje niso našli obremenilnih dokazov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.