Darja Kocbek

 |  Mladina 40  |  Politika

Predvolilne vinjete

Po cestninskih postajah, ki ostajajo, prihajajo še tedenske ali desetdnevne vinjete

Radovan Žerjav z vinjeto

Radovan Žerjav z vinjeto
© Borut Krajnc

Uporabniki slovenskih avtocest bodo, kot kaže, kmalu tudi uradno izvedeli, da so bile poceni avtocestne vinjete res zgolj predvolilno darilo, ker bo morala nova vlada prihodnje leto uvesti enotedenske ali desetdnevne vinjete. »Če Dars prihodnje leto ne bo prodajal tudi avtocestnih vinjet s krajšo, nekajdnevno veljavnostjo, ga bo moral državni statistični urad (Surs) v skladu z metodologijo Eurostata obravnavati kot državno institucijo,« je za Dnevnik povedal Andrej Flajs, vodja sektorja za nacionalne račune pri Sursu. Po metodologiji Evropskega statističnega urada so namreč »polletne in letne vinjete davki in ne plačilo za storitev, zato je tržni status Darsa po novem vprašljiv«. Flajs je še dodal, da bodo v letu 2009 vsa dosedanja Darsova posojila, ki imajo državno poroštvo, v enkratnem znesku prenesena kot primanjkljaj države in v dolg države, če bodo prihodki od vinjet večji od polovice vseh prihodkov Darsa. Seveda Dars vsa posojila brez izjeme najame z državnim poroštvom. Sedanja vlada je bila o Eurostatovi metodologiji po Flajsovih besedah obveščena, preden se je odločila uvesti polletne in letne vinjete.
Na podlagi pritožbe Evropskega združenja avtomobilskih klubov (EAC) sistem slovenskih vinjet preučuje tudi evropska komisija. Tiskovni predstavnik komisarja za promet Fabio Pirotta sicer pravi, da komisija pojasnila slovenske vlade še preučuje, italijanski mediji - gotovo ni nepomembno, da je evropski komisar za transport Antonio Tajani Italijan in da so se Italijani zaradi vinjet najbolj pritoževali - pa že poročajo, da je odločitev, da bo Slovenija morala uvesti vinjete za krajši čas od pol leta, dejansko že sprejeta. Komisija se bo oprla na 12. člen evropske pogodbe, ki prepoveduje diskriminatornost - pri vinjetah to pomeni, da tuji vozniki, ki avtoceste uporabljajo le občasno, ne smejo plačati za vinjeto bistveno več kot domači vozniki, ki se vozijo po njih vsak dan. Tudi na to so bili na pristojnih ministrstvih opozorjeni že pred uvedbo vinjet.
Kljub temu so na ministrstvu za promet novinarjem med drugim tudi odgovarjali, da jim je predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso, ko je v času predsedovanja Slovenije svetu EU prišel v Ljubljano, zagotovil, da je slovenski sistem vinjet v skladu z evropskimi predpisi. Na evropski komisiji te trditve, ki je Barroso ni izrekel pred novinarji, niso zanikali. So pa prišle v javnost tudi govorice, da sta se Barroso in Janša, ki je takrat predsedoval svetu EU, kot predstavnika politične skupine evropskih ljudskih in krščanskih strank (EPP-ED), dogovorila, da bo evropska komisija počakala, da v Sloveniji minejo volitve. Bilo bi preveč prozorno, če bi komisija svojo odločitev obelodanila že nekaj dni po volitvah. Fabio Pirotta objavo odločitve komisije napoveduje čez nekaj tednov.
Spomniti je treba tudi, kaj je pred uvedbo vinjet govoril član uprave Darsa Jan Žan Oplotnik, dokler mu niso prepovedali javno govoriti o tej temi. Povedal je, da po njegovih izračunih letna vinjeta ne bi smela biti cenejša od 150 evrov, desetdnevna vinjeta za 15 evrov pa se ne bi nikomur splačala.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.