Darja Kocbek

 |  Mladina 40  |  Ekonomija

Nova nemška tovarna v Pomurju

V tovarni avtodomov v Odrancih bo dobilo zaposlitev 150 kvalificiranih in izobraženih delavcev

Nemško-odranski visokokakovostni avtodomi

Nemško-odranski visokokakovostni avtodomi
© Boris Cipot

V nedeljo so v Odrancih slovesno odprli tovarno avtodomov. Postavil jo je nemški Carthago Reisemobilbau GmbH. Njegov lastnik in direktor Karl Heinz Schuler je novinarjem razlagal, da so se za naložbo v Sloveniji odločili zaradi kakovostnih in pridnih delavcev. Podobna je bila razlaga vodstva prav tako nemške Escade ob odprtju tovarn Epas in Elos Escada v Črešnjevcih in Gornji Radgoni. Takratni predsednik uprave skupine Escada Frank Rheinboldt je na konferenci za novinarje avgusta 2006 povedal, da so pomembne predvsem visoka kakovost, fleksibilnost in produktivnost. Obe nemški družbi zagotavljata, da v Sloveniji zaposlujeta kvalificirane in izobražene delavce, ne potrebujeta le pridnih rok, in obe sta dobili kar precejšnjo pomoč od slovenske države, ker sta odprli nova delovna mesta.
Ko bo tovarna Carthago v Odrancih delala s polno zmogljivostjo, bo na leto izdelala 1200 avtodomov, v njej bo imelo zaposlitev 150 kvalificiranih in izobraženih delavcev. Zdaj že ima delo 55 ljudi, a direktor Matjaž Kekec obljublja, da jih bodo do konca leta zaposlili še 10. Nemci so za naložbo, ki je vredna 6,5 milijona evrov, od slovenske države dobili pomoč v višini 1,2 milijona evrov, ker so odprli nova delovna mesta.
Escada je v Gornji Radgoni od 1. septembra 2003, leta 2006 pa je objavila, da bo celoten razvoj in tehnični oddelek preselila v Slovenijo. Epas zaposluje okrog 220 Murinih delavk, vodstvo Escade pa se je leta 2006 ob dograditvi razvojnega centra še zavezalo, da bo pet let zagotovilo dovolj dela tudi za 200 Murinih delavk, ki so jih z državno subvencijo 1,5 milijona nekdanjih tolarjev na zaposleno delavko prezaposlili v Mursko Soboto. V tovarni Elos Escada je zaposlenih okrog 115 delavk. Lansko poslovno leto, to se začne 1. novembra in konča 31. oktobra, je Epas imel 200 tisoč evrov dobička. Pozitivno je poslovala tudi Elos Escada. Menda dizajnirajo in šivajo tudi obleke za ženo Johna McCaina, republikanskega kandidata za ameriškega predsednika.
Kljub uspešnemu poslovanju in prestižnemu naročilu zaposleni ne morejo biti povsem brez skrbi. Matična družba Escada v Nemčiji je namreč zabredla v težave. Lani je pridelala za 27,3 milijona evrov izgube.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.