Marjan Horvat

 |  Mladina 40

Zakaj je cerkev tokrat molčala?

Namesto zapovedi volivcem vprašanja

Anton Stres

Anton Stres
© Borut Peterlin

Malce čudaški bevški župnik Janez Očkon, ki je svoje farane pred volitvami z letaki opozarjal, da morajo »pametno« voliti, kajti »tisti, ki bo volil stranko, ki s svojim delovanjem nasprotuje moralnim predpisom in sami ustanovi Cerkve, bo smrtno grešil«, se je sam tako grdo pregrešil nad načeli demokratičnosti in korektnosti v kampanji, da se je moralo vodstvo nadškofije ograditi od njegovih izjav in njegovega načina vplivanja na volivce.
Če izvzamemo Družino, ki je uradno glasilo škofov, z značilnimi, včasih tudi nestrpnimi prispevki o levici, se uradna RKC neposredno pred volitvami tokrat ni oglasila, da bi opozorila, »naj se vsi državljani zavedajo pravice, ki je hkrati dolžnost, da uporabijo pri volitvah svojo svobodo v prid skupne blaginje«, ampak so očitno upoštevali besede blaženega Slomška, »naj se voli modro in izvoli dobro. Kakor si boste postlali, tako boste ležali«, saj si je cerkev sama do zdaj kar dobro postlala.
Zakaj škofje RKC tokrat pred volitvami niso objavili skupne izjave? Predsednik Komisije Pravičnost in mir ter celjski škof dr. Anton Stres nam je dejal: »Letos smo pred dvema mesecema dali v razmislek zgibanko s 27 vprašanji, ki naj jih naši volivci zastavijo kandidatom. Presodili smo, da je to vsebinsko mnogo bolj bogato in spodbuja k razmišljanju in tudi k lastni presoji, in zato neko posebno, neposredno nagovarjanje volivcev ni potrebno.« Škof Stres nam je poudaril, da so poskušali ravnati na nov način, s pogledom v prihodnost, kajti »verjeli smo, da je kulturni boj presežen, da ne bomo priče ponovni polarizaciji, ampak se bo odvijala debata o vrednotah in razvoju, vendar so zadnji dnevi pred volitvami pokazali, da so pogojno leve stranke s svojim zborovanjem na Prešernovem trgu, s Hej brigadami in Banderro Rosso, pokazali, da smo še daleč od tega«.
Sicer pa je v dokumentu Odgovorni za življenje in prihodnost Slovenije, ki so ga škofje izdali v zgibanki, zapisano: »Evangelij katoličanov ne zavezuje k točno določenemu političnemu programu, na podlagi katerega naj bi sodelovali v družbenem in političnem življenju. Cerkev prav tako ne ponuja političnih rešitev glede vprašanj današnjega časa, saj Bog tovrstne odločitve prepušča svobodni in odgovorni presoji slehernega posameznika. Uveljavitev pravične družbe namreč ni naloga Cerkve, temveč jo mora ustvariti politika. Vsak katoličan pa je poklican, da o političnih vprašanjih razmišlja, o njih ustrezno presoja in se usposablja za utemeljeno in razumno razločevanje med dobrimi in slabimi političnimi ponudbami«. Sedemindvajset vprašanj se nanaša na različna področja, ki zadevajo življenje ljudi in družbene ter kajpak verske norme.
Morda je novi pristop poskus preseganja starih delitev. Morda pa je, če smo malo cinični, zavestna odločitev, da bi politiki, blizu katoliški cerkvi, prevelika podpora cerkve na volitvah samo škodila. Škof Stres nam je tako na vprašanje, ali bodo tudi v prihodnje pred volitvami izbrali takšno pot, odgovoril, da ne bo »prejudiciral prihodnosti. Ta je še daleč in v štirih letih se lahko še marsikaj zgodi«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.