OVSE opozarja Slovenijo

Represija politike nad mediji je prevelika

Pismo mednarodne organizacije

Pismo mednarodne organizacije

Zmagovalne stranke SD, Zares in LDS so takoj po volitvah napovedale zadržanje strokovno enega najbolj spornih zakonov - novega kazenskega zakonika, ki naj bi začel veljati 1. novembra. Zakoniku pa ob sprejemanju nista nasprotovala samo domača opozicija in stroka, pač pa tudi številne mednarodne organizacije. Med drugim OVSE - Organizacija za varnost in sodelovanje, ki je predsednika republike dr. Danila Türka po sprejemu zakonika maja letos pozvala, naj uporabi veto in prepreči uveljavitev zakona.
Pri nas od dileme, ki jo je s podpisom zakona o azilu imel bivši predsednik republike Janez Drnovšek, naprej velja, da predsednik dejansko sploh nima možnosti odreči podpisa, ki razglasi zakone. Vendar zato poziv OVSE ni neupravičen. OVSE se zdi najbolj sporen 166. člen, ki spreminja pravila glede kaznovanja obrekovanja in razširja kaznivost dejanj, storjenih v medijih, ter prinaša celo zaporno kazen.
Organizacija, ki ji je leta 2005 predsedovala tudi Slovenija, je namreč ob sprejemu zakonika v državnem zboru maja letos predsedniku republike poslala dopis, ki ga je podpisal Miklos Haraszti, predstavnik OVSE za svobodo medijev. V njem ugotavljajo, da vsebuje »poglavje, ki jasno krši obveznosti Slovenije do OVSE na področju medijske svobode, in druge mednarodne standarde na tem področju«. Türku svetujejo, naj zaprosi državni zbor, da »premisli in popravi ali spremeni 166. člen novega zakonika. Ne le, da to poglavje ni uspelo dekriminalizirati obrekovanja, odgovornost je raztegnilo na urednike, založnike in tiskarne«, saj je po njihovem mnenju »obžalovanja vredno videti Slovenijo zviševati represijo glede kazenske zakonodaje na področju obrekovanja kljub temu, da gredo mednarodni trendi v smeri liberalizacije in v končni fazi dekriminalizacije tega področja«. To po mnenju OVSE dokazujejo številna priporočila, navodila in odločitve Združenih narodov, Sveta Evrope, komisarja za človekove pravice in Evropskega sodišča za človekove pravice.
»Težko razumemo, zakaj bi evropska država obdržala ali celo razširila kaznivost, ki dovoljuje obsodbe, ki jih je v preteklosti že zavrnilo Evropsko sodišče za človekove pravice,« so zapisali v zaključku in predsednika republike pozvali, naj uporabi vso svojo avtoriteto, da se 166. člen spremeni ali ukine, in da naj bo pri tem, drugače kot pri sprejemanju zakonika, upoštevano tudi mnenje civilne družbe in novinarjev samih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.