Vanja Pirc

 |  Mladina 40

Ko topel napitek postane topla malica

Kakšne težave je povzročil novi zakon o subvencioniranju dijaške prehrane, ki je srednjim šolam naložil, da morajo od 1. septembra dijakom vsak dan zagotoviti topli obrok?

Topla malica na Gimnaziji Poljane: sirov štrukelj in kompot

Topla malica na Gimnaziji Poljane: sirov štrukelj in kompot
© Borut Krajnc

V torek nekaj minut pred dvanajsto so bili pločniki in lokali pred Gimnazijo Poljane, ki stoji tik ob strogem središču Ljubljane, polni dijakov. Nekateri so pili kavo, nekateri so imeli v rokah sendviče, večina pa je samo klepetala. Čeprav pogled na okolico šole tega ni razkril, je večino dijakov tisti dan vseeno zanimala tudi šolska malica. Na poljanski gimnaziji se te vsak dan udeležuje med 800 in 900 od 1000 dijakov, ki jedo v treh turnusih, saj je jedilnica, ki so jo pred osmimi leti uredili v kleti več kot stoletne stavbe, odločno premajhna, da bi v njej lahko nahranili vse hkrati.
A nahraniti je treba vse, razen tistih, ki tega sami nočejo. Tako določa junija sprejeti zakon o subvencioniranju dijaške prehrane, ki je srednjim šolam naložil, da morajo od 1. septembra vsem 83.000 slovenskim dijakom zagotoviti dnevni topli obrok. Ker je zakon določil, da bo država obrok subvencionirala v višini 2,42 evra in ker je s tolikšno subvencijo menda nemogoče pripraviti kosilo, je obrok, za katerega dijakom ni treba plačati, zdaj uradno poimenovan topla malica.
Za kakšnih 250 dijakov poljanske gimnazije se je odmor za toplo malico začel šele malo po 12. uri, ko je nekaterim že pošteno krulilo. Štiri kuharice, ki so morale v pretekli slabi uri že razdeliti tople malice med drugih 250 dijakov, so se pripravljale na novi val lačnih ust. »V prejšnji rundi jih je bilo tokrat res veliko,« je povedala ena izmed njih. Že nekaj minut zatem se je iz utesnjenega prostora, v katerem je razdelilnica hrane, spet vila dolga vrsta. Gneča je bila sicer obvladljiva, a predvsem zato, ker so kuharice skoraj s svetlobno hitrostjo v rokah izmenjaje vihtele plastične krožnike, zajemalke, lopatke in pladnje. Dijaki so izbirali med menijem št. 1, ki je obsegal bograč in kos čokoladne torte, in menijem št. 2, ki je obsegal sirov štrukelj in kompot. Večina je izbrala drugega, tisti, ki kuhane hrane ne marajo, pa so lahko izbrali tudi suho malico, ki so jo tokrat sestavljali osje gnezdo, 2 dcl mleka in jabolko. A teh je bilo le za vzorec. Kljub gneči je bil že ob 12.33 glavni naval presenetljivo mimo. Kosilo - štrukelj s kompotom - je bilo okusno. S tem so se strinjali tudi dijaki, a nekateri, ki so imeli naslednji obrok predviden šele pozno popoldne, so potarnali, da jim je bilo premalo. Dve dekleti sta si tako po malici privoščili še čokoladno pecivo in plastenko pijače.
Ravnatelj Gimnazije Poljane Branko Končan pravi, da verjame, da so nekateri dijaki po topli malici še lačni, sploh če pridejo na vrsto šele ob 12. uri in če imajo naslednji obrok šele po 17. uri. »A topla malica ni bila mišljena kot nadomestek za kosilo. O tem smo se na svetu staršev pogovarjali dve uri in starši samo idejo o uvedbi toplih malic zelo podpirajo, so pa sprožili diskusijo o količini in ustreznosti ponudbe.« Poljanska gimnazija je imela sicer veliko srečo, saj sodi med tiste srednje šole, ki premorejo jedilnico in razdelilnico ter jim uvedba toplih malic zato ni pomenila večjih težav. »Res pa je, da na naši šoli trenutno ozko grlo pomeni premajhna razdelilnica hrane. Ta pred nekaj leti, ko smo jo uredili, pač ni bila dimenzionirana tako, da bi skoraj 1000 malic razdelili v razmeroma kratkem času.« Precej težav imajo tudi s pripravo urnikov. Čas za toplo malico so pridobili tako, da so žrtvovali glavni odmor in obenem nekoliko podaljšali pouk. »Jasno je, da dijaki niso navdušeni nad daljšim poukom, predvsem pa niso navdušeni nad tem, da ni več glavnega odmora. A druge možnosti ni. Za prilagoditev urnika smo sicer potrebovali nekaj časa in sprva je kazalo slabše. Doslej je pouk je zaradi malice trajal do 15.25, od naslednjega tedna dalje pa bo tajal najdlje do 14.35,« pravi ravnatelj. Učenci so nam sicer namignili, da bo do tega morda prišlo tudi zato, ker bi se pouk lahko začel pol ure prej, že ob pol osmih.

Brez jedilnic in kuhinj

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.