Vanja Pirc

 |  Mladina 41

Ko umetnost trči ob pravni red

Umetniki Janezi Janše so zaradi svoje razstave trenutno brez vseh dokumentov

Razstava NAME Readymade v Gradcu

Razstava NAME Readymade v Gradcu
© Peter Rauch

Vizualni umetniki Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša se te dni udeležujejo uglednega mednarodnega festivala Štajerska jesen, ki že vrsto let poteka v avstrijskem Gradcu. Predstavljajo se s samostojno razstavo NAME Readymade, katere kustosinja je direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac in ki se osredotoča na preimenovanje in učinke tega dejanja. Na razstavi so med drugim na ogled njihovi osebni dokumenti, torej osebne izkaznice, potni listi, vozniška in prometna dovoljenja, bančne in zdravstvene kartice ...
Ker bodo umetniki zaradi razstave dva tedna, do 25. oktobra, živeli brez vseh osebnih dokumentov, so pred odhodom v Gradec pristojno upravno enoto zaprosili za izdajo nadomestnih osebnih dokumentov. A ta je kljub priloženima strokovnima mnenjema direktorice Moderne galerije Ljubljana ter sodnega cenilca in izvedenca za umetnine, da so dokumenti hkrati javne listine in umetniška dela, prošnjo zavrnila. Kot pravijo na ministrstvu za notranje zadeve, nadomestnega osebnega dokumenta ni mogoče izdati niti zaradi izvajanja umetniškega projekta niti zaradi kakšnega drugega razloga, če sočasno še veljajo dosedanji dokumenti. Umetniki bi lahko po veljavni zakonodaji pridobili le novo osebno izkaznico in potni list, pa še to le s klasično zamenjavo dokumentov, pri čemer bi dosedanje dokumente na upravni enoti evidentirali kot neveljavne in jih fizično uničili z luknjačem, hkrati pa bi izdelali nove dokumente. »Torej bi eventualno lahko razstavili svoje stare, neveljavne dokumente,« pravijo na ministrstvu.
Kot je pred odhodom v Gradec povedal eden izmed umetnikov, nekdaj znan kot Emil Hrvatin, so se v trenutni - brezdokumentni - situaciji znašli po svoji volji: »Ne želimo se postaviti v vlogo žrtve, temveč le opozarjamo na temeljno vprašanje odnosa med pravno ureditvijo in umetnostjo, kjer svoboda umetniškega izražanja, ki je zagotovljena z ustavo, trči ob pravni red. Vprašanje je, kateri argument je močnejši, argument umetniške svobode ali argument zakonodaje, kakršna koli že je. Vprašanje je tudi, ali lahko naše umetniško delovanje pripelje v situacije, ki bi bile problematične z vidika zakonodaje.« Zato je napovedal, da se bodo Janezi Janše med razstavo skušali čim bolj izogibati razmeram, v katerih bi potrebovali osebne dokumente.
Kot je nekaj dni po otvoritvi razstave povedal isti umetnik, ki je v torek s performansom mobilne tehnologije Miss Mobile gostoval tudi v Pragi, do takrat še ni imel kakšnih težav. Res pa je, da se je izogibal potovanjem zunaj schengenskega območja in prenočevanju v hotelih, kjer se je ob prijavi treba identificirati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.