Staš Zgonik

 |  Mladina 42

Poraz politike “treh prekrškov”

Spletnim piratom ne bodo odklapljali interneta, v Sloveniji jim bo po novem grozil zapor

The Pirate bay - legendarni švedski piratski portal

The Pirate bay - legendarni švedski piratski portal

Pred meseci smo v Mladini poročali, da v Franciji pripravljajo zakon, s katerim naj bi stopili na prste spletnim piratom. Ko bi jih tretjič ujeli pri prekršku, bi jim bil njihov internetni ponudnik dolžan odklopiti povezavo. Konec prejšnjega meseca so o takem načinu boja proti spletnemu piratstvu razpravljali v evropskem parlamentu in zavrnili francoski način. Poslanci so z veliko večino potrdili dopolnilo k novemu telekomunikacijskemu zakonu, ki pravi, da je omejevanje pravic končnih uporabnikov spleta brez predhodne odločitve sodišča nedopustno. Evropska komisarka za informacijsko družbo Viviane Reding je po poročanju spletnega biltena EU Observer o tej odločitvi prejšnji teden dejala, da je treba voljo evroposlancev spoštovati. Po njenem je dopolnilo pomembna potrditev temeljnih pravic državljanov. Odklop spleta, poudarja, bi jim preprečil številne druge dejavnosti, kot so iskanje službe, zdravniške pomoči itn. Po mnenju Redingove je treba iskati nove, učinkovite poslovne modele za preprečevanje nezakonite uporabe zaščitenih avtorskih del. Kot enega učinkovitejših načinov je omenila spletno stran YouTube. Stran lastniku avtorskih pravic za naloženo videovsebino sporoči, da se je njegova lastnina pojavila na spletnem portalu. Lastnik pa se lahko odloči, ali jo bo pustil nedotaknjeno, ali bo k njej pripel oglase, ali pa bo zahteval umik. Proti politiki »treh prekrškov« se izrekajo tudi internetni ponudniki, saj se ne želijo spremeniti v internetne policiste. Zavzemajo se predvsem za izboljšanje izobraževanja o avtorskih pravicah.
So se pa v Sloveniji, odkar smo pisali o sankcioniranju internetnega piratstva, razmere spremenile. Če je takrat vprašanje urejal izključno Zakon o avtorski in sorodnih pravicah, ki je za neupravičeno razširjanje in dajanje avtorskih del na voljo javnosti predvideval denarne kazni, bo od prvega novembra področje urejal tudi novi kazenski zakonik, ki prinaša možnost zaporne kazni. Prvi odstavek 149. člen tega dokumenta namreč pravi: »Kdor neupravičeno reproducira, da na voljo javnosti, razširja ali da v najem eno ali več izvedb, fonogramov, videogramov, rtv-oddaj ali podatkovnih baz, katerih skupna tržna cena pomeni večjo premoženjsko vrednost, se kaznuje z zaporom do treh let.« Če pa gre za veliko premoženjsko korist, se lahko kazen podaljša na pet let.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.