Marjan Horvat

 |  Mladina 42

Zapiti gospodar?

Nerazumljiv odnos vlade do najmlajše univerze

Protest v Ljubljani

Protest v Ljubljani
© Borut Krajnc

Minuli torek so koprski študentje na Kongresnem trgu protestirali proti napovedani dražbi koprskih palač Armerije in Foresterije, ki sta v lasti primorske univerze. Kremplje proti njima steguje upnik, podjetje Makro 5, ki je v lasti Janševega nekdanjega »čudežnega« dečka in svetovalca Domna Zavrla. Družba Makro 5 hoče svoj poldrugi milijon evrov, univerza pa denarja nima, ker ji je vlada blokirala približno 8 milijonov evrov posojil za investi-cije.
Rektor univerze dr. Rado Bohinc je pozval vlado, naj bo razumna in naj sprosti sredstva za posojila, da bo univerza lahko poravnala dolg upniku. Očitno gre za nenavadno nagajanje ljudi na ministrstvu za visoko šolstvo, ki doslej ni imelo nikakršnega razumevanja za prekoračen znesek za prenovo obeh stavb in že poldrugo leto dvomi, da so bila »sredstva za investicijo porabljena zakonito in gospodarno«, pa čeprav so vsi pristojni nadzorni organi, celo tožilstvo, ta sumničenja ovrgli. Rektor dr. Bohinc je na zborovanju spomnil, da je »že junija z ministrico Mojco Kucler Dolinar in upniki dosegel za vse sprejemljiv dogovor o poplačilu dolgov, ki bi ga morala potrditi samo še vlada«. Ta pa je ostala gluha.
Študentskemu protestu so se pridružili nekateri vidni predstavniki javnega in kulturnega življenja. Vsi so zahtevali, da vlada sprejme ukrepe, ki bodo preprečili razprodajo univerzitetnih in fakultetnih prostorov. Predsednik Društva študentov koprske Fakultete za humanistične študije Samuel Friškič je dejal, da »je revizija investicije pokazala, da ni bilo večjih nepravilnosti, prišlo je le do določenega povečanja stroškov, in to iz upravičenih razlogov. Ravnanje vlade in ministrstva je zato škodljivo in neodgovorno.« Marko Galič, študent iste fakultete, pa je dodal, da sta ti dve stavbi za študente zelo pomembni, saj je v eni izmed njiju »knjižnica, ena predavalnica, večnamenski prostor, kjer se družimo, tam so različni koncerti in pesniški večeri«. Najslikoviteje pa se je na zborovanju izrazil akademik Ciril Zlobec, častni doktor univerze, zgrožen zaradi udarca po »mukoma zgrajeni univerzi«, ki ima nacionalni pomen. Po njegovem je »univerza ohranila in obnovila dve stavbi, ki sta bili namenjeni za rušenje, zdaj, ko sta prekrasni, pa ju hočejo univerzi vzeti kot zapitemu gospodarju, ki mu dajo posestvo na kant za vsak denar, samo da se gostilničar poplača«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.