Urša Marn

 |  Mladina 42

Donosen posel

Milijoni za izobraževanje državnih uslužbencev prek zasebnih podjetij

Ena od oblik izobraževanj - učenje jezika v alfa stanju

Ena od oblik izobraževanj - učenje jezika v alfa stanju
© Matej Leskovšek

Ministrstva, vladne službe in uradi so v mandatu te vlade za izobraževanje svojih uslužbencev na seminarjih, ki so jih pripravila zasebna podjetja, porabili dobrih 6,7 milijona evrov. Levji delež tega zneska so porabila ministrstva, slabo desetino pa vladne službe in uradi, kot so na primer urad vlade za komuniciranje, urad vlade za ekonomske analize in razvoj ali statistični urad. Nesporni rekorder je ministrstvo za obrambo, saj je samo od leta 2005 do konca leta 2007 za izobraževanje prek zasebnih podjetij porabilo skoraj 1,8 milijona evrov. Drugo mesto zaseda ministrstvo za okolje in prostor z 815.200 evri, sledijo mu ministrstvo za javno upravo s 785.800 evri, ministrstvo za notranje zadeve skupaj s policijo s 784.600 evri, ministrstvo za kmetijstvo s 451.200 evri, ministrstvo za gospodarstvo z 298.200 evri in ministrstvo za finance z 283.800 evri. Najskromnejše je bilo ministrstvo za kulturo, saj je za izobraževanje svojih uslužbencev namenilo »le« 48.641 evrov. Naj ob tem omenimo, da kotizacija za udeležbo na seminarjih, ki jih pripravljajo zasebna podjetja, skupaj z DDV navadno znaša od dvesto do tristo evrov na osebo.
A še bolj kot sami stroški je zanimiv seznam petih zasebnih podjetij, ki so v mandatu te vlade najpogosteje izobraževala uslužbence ministrstev, vladnih služb in uradov. Na vrhu seznama je ljubljansko podjetje Nebra, d. o. o., ki se ukvarja predvsem z davčnim in gospodarskim svetovanjem, pa tudi z vrednotenjem nepremičnin, investicijskim inženiringom in sodnim izvedenstvom. Na drugem mestu je podjetje Planet GV, d. o. o, ki ponuja izobraževanje s področij osebnostnega razvoja, ravnanja z ljudmi pri delu, komunikacije, administracije in upravljanja, trženja, financ in računovodstva, menedžmenta, informacijske tehnologije, zunanjetrgovinskega poslovanja in Evropske unije, organizira pa tudi seminarje o poslovnem in diplomatskem protokolu. Na tretjem mestu je GV Založba, d. o. o., ki se ukvarja predvsem z založništvom, zato ni povsem jasno, kakšno vlogo je odigrala pri izobraževanju državnih uslužbencev. Na četrtem mestu je podjetje Odin, d. o. o., ki ponuja izobraževanje o javnih naročilih, gospodarskem pravu, davkih, izobraževanje z delovno-pravnega področja, iz računovodstva in knjigovodstva, mednarodnega poslovanja, operacionalizacije in organizacije dela, komunikacije in retorike. Na petem mestu pa Agencija za management, ki pripravlja predvsem izobraževanja, katerih tema je na novo sprejeta zakonodaja.
Med približno petdesetimi zasebnimi podjetji, prek katerih so se v zadnjih štirih letih izobraževali državni uslužbenci, je tudi več računalniških podjetij in jezikovnih šol, najdemo pa še zasebni holistični center za razvoj osebne uspešnosti Karnion, prek katerega so se ministri Milan Zver, Vasko Simoniti, Andrej Vizjak in nekdanji minister Janez Drobnič učili angleščine v tako imenovanem alfa stanju oziroma po liniji najmanjšega odpora. Podatki, ki so nam jih poslali iz vladnega urada za komuniciranje, razkrivajo, da so storitve kranjskega podjetja Karnion poleg omenjenih političnih funkcionarjev uporabili tudi uslužbenci urada za enake možnosti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.