Vrnitev pravne države?

LDS zahteva vključitev izvršitve pretečenih ustavnih odločb v koalicijsko pogodbo

LDS v predlogu dopolnitve osnutka koalicijske pogodbe med drugim predlaga dodatno poglavje Ustavno sodišče, ki naj se konča z zavezo: »V šestih mesecih od konstituiranja vlade bomo izvršili vse doslej neizvršene odločbe Ustavnega sodišča z ustreznimi zakonskimi spremembami in dopolnitvami ali na drug primeren način in dosledno spoštovali ustavno sodno prakso
Gre za smel predlog, ki pa ga bo težko udejanjiti v tako kratkem času. A vsekakor bo nova vlada pokazala, da je mislila resno, ko je govorila o krepitvi pravne države, že če bo mandat zaključila z manj neizvršenimi ustavnimi odločbami kot njena predhodnica. Izvršitev odločb ustavnega sodišča namreč pogosto ni lahka naloga, najlepši primer za to so izbrisani. Poleg tega Pahorjeva vlada ne bo imela lahkega dela tudi zato, ker je Janševa vlada v zadnjih štirih letih pridelala trikrat tolikšen zaostanek kot vse vlade poprej. Poleg štirih ustavnih odločb, ki bi jih morale uveljaviti prejšnje vlade, je vseh preostalih 12 pridelala Janševa vlada. To pomeni, da je ustavno sodišče izvršitev teh ustavnih odločb, ki navadno pomeni uzakonitev volje ustavnega sodišča, naložilo odhajajoči vladi. Ta pa jih je ignorirala tako dolgo, da je potekel rok za odpravo neustavnega stanja, ki so ga določili ustavni sodniki. Poleg tega je ustavno sodišče v teh štirih letih izdalo še štiri ustavne odločbe, ki jim še ni potekel rok za izvršitev.
Da gre za javno manj poudarjen, sicer pa zelo resen problem, zaradi katerega bi se Slovenija lahko znašla v nemilosti pri EU, je konec lanskega leta za Mladino potrdil dr. Miro Cerar z ljubljanske pravne fakultete. Po njegovem mnenju bi bili lahko zaradi obilice dela prizanesljivi do državnega zbora, »če bi ta le tu in tam malo zamujal pri izvrševanju odločb ustavnega sodišča. Toda položaj se žal na tem področju ne popravlja, v nekaterih pogledih se celo poslabšuje. Menim, da je zato treba v tem pogledu okrepiti javno kritiko neaktivnosti zakonodajalca in drugih zakonodajnih akterjev ter od njih zahtevati, da nemudoma opravijo svojo ustavno dolžnost.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.