Haider ostaja

Zakaj ima Haiderjev dedič Strache vse možnosti, da se bo prihodnjič veselil zmage na volitvah

Haider je mrtev in Avstrija ne le da žaluje, temveč je okamnela in ne najde pravih besed. V dunajskih nedeljskih časopisih so Haiderja primerjali z Lady Di in Jamesom Deanom. V Celovcu so ljudje prižgali morje sveč, koroški politiki so se spominjali »največjega Korošca vseh časov« in v vrstah stali, da bi se vpisali v žalno knjigo svojemu ljubljenemu »Jörgiju«, njegovi ljudje pa so ga primerjali kar s soncem, ki »je zdaj padlo s koroškega neba«.
Koroški deželni glavar je bil med Korošci priljubljen. Na prihodnjih deželnih volitvah je upravičeno računal na absolutno večino. Tudi na zvezni ravni je delež glasov potrojil na deset odstotkov in premagal Zelene.
To ni povezano samo z desnim ekstremizmom in njegovim nejasnim odnosom do nacionalsocializma. V koroških vaseh njegovi ljudje širijo kmečki socializem z nacionalnim obrazom.
Zdi se, da je dežela že potisnila v podzavest, da Haider ni bil samo priljubljen deželni oče in politik, ki se je gibal v tako imenovanem »jet setu«, temveč je nacionalsocializem prikazoval kot neškodljiv, ščuval proti slovenski manjšini in po ramenih trepljal esesovske veterane - dokler mu je to koristilo.
Kdo bo zdaj prevzel njegovo dediščino? Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) brez Haiderjeve očetovske figure ne bo dolgo preživelo. Zelo verjetno je, da bo njegov rejenec, Dunajčan Heinz-Christian Strache, v prihodnjih mesecih razcepljeni desničarski tabor spet združil. Zobotehnik je šef Svobodnjaške stranke (FPÖ), ki se ji je Haider v prepiru odrekel.
Strache se je sicer v predvolilnem boju predstavljal kot zagrizen Haiderjev nasprotnik in dobil 17 odstotkov glasov (v nekaterih dunajskih okrožjih si je pridobil celo glas vsakega tretjega volivca), v resnici pa je Haiderja posnemal, kjer je le mogel. Kradel je njegova volilna gesla, se oblačil tako kakor Haider in posnemal celo njegovo nenavadno narečje.
SPÖ in ÖVP zdaj načrtujeta veliko koalicijo ne glede na svoje zgodovinsko velike izgube na volitvah. ÖVP se skupaj z novim šefom Josefom Pröllom (40) sicer še malo spogleduje z desnico, a verjetno so to le taktične igrice. Vse kaže, da bo v nekaj tednih vladalo zavezništvo med socialdemokrati in krščanskimi demokrati - z novimi obrazi.
Zato se je bati, da se bo ponovil scenarij iz devetdesetih let. Veliki stranki stojita nasproti mlademu in nesramnemu izzivalcu Svobodnjaške stranke, ki agitira proti manjšinam in togim »sistemskim strankam«. Danes tako kakor takrat manjka udarna leva opozicija, ki bi bila privlačna za velike množice.
Če bo rdeče-črna koalicija spet neuspešna, potem ima Haiderjev dedič Strache vse možnosti, da se bo prihodnjič veselil zmage na volitvah. Potem bi se Haiderju po smrti izpolnila največja želja - padec velikih strank in začetek »tretje republike«, ki si jo je tako želel.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.