Stanka Prodnik

 |  Mladina 42  |  Kultura

Radovanove izpovedi

Kaj mora nacionalka še postoriti, preden jo prevzame nova vlada

/media/www/slike.old/mladina/pptvhribar_mf.jpg

© Miha Fras

Odnos vlade v odhajanju do medijev te dni nekoliko spominja na ravnanje Georgea W. Busha v zadnjih mesecih pred koncem mandata. Stanje resignacije, ko je že povsem vse-eno, če Bush mlajši pleše step na pragu Bele hiše ali pa če vlada v Hri-Bar končno pošlje tudi kakšnega ministra. Hecno, celoten mandat so se izogibali nastopom v zabavnih oddajah, k Hribarju so sicer celo poslali konjenico Pukšič-Jerovšek, pa je Pukšičevo pametovanje o tem, kaj je vzgojna klofuta in kaj ne, vlado dokončno prepričalo, da je edina “varna” opcija Na zdravje. No, ali pa Maria!, zaradi katere se, srčno upamo, po glavi še danes tolče kakšen vladni strateg.
Kot ranjena žival, ki še vedno brca, skušajo na nacionalki še dokončno obračunati s tistima dvema oddajama, ki so ju z vso grenkobo tolerirali. Potem ko so kolegu Marcelu podtaknili Polemiko, Hribarjevo šaljivko pa že težko prestavijo v manj gledan termin, so se zaradi lika Reporterja Surle spravili še na ustvarjalce Hri-bara, in uredniku Bojanu Krajncu zagrozili s suspenzom. Očitno smo precenjevali nekdanje centre moči, saj je Reporterjev odgovorni urednik Šurla prvi, ki mu je uspelo vsaj začasno z ekrana “umakniti” svojo parodijo. Ali pa je on zgolj edini, ki je tako nor, da odreka kreativno svobodo humoristom.
A pri zadnji oddaji, ko je imel Sašo v gosteh ministra Žerjava, se je spet pokazalo, da satiriki najbolje delajo pod pritiskom. Na mestu je bilo Hribarjevo začudenje nad tem, da se iz vsakega nadstropja na Kolodvorski sliši, da so zmagali, a kaj, ko jim to do konca mandata trenutne garniture ne pomaga dovolj. Le direktor Ritnik, kot so ga preimenovali Hribarjevi, se zadnje čase bojda obnaša, kot da je tudi on zmagal.
Vsekakor je bilo poučno Žerjavovo priznanje, da je za ministrsko kandidaturo izvedel iz Dela in da sta mu minister Podobnik in Janša mirno razložila, da bo zdaj on minister in pika. Žerjav, ki je v resnici en tak fantič, ki redno zardeva, je seveda lahko rekel samo slavnostni “da”, potem pa ga je večkrat prijelo, da bi koga vžgal. Mogoče bomo zdaj, ko je ladja odplula, izvedeli še kaj drugega, seveda le, če bodo še katerega od ministrov v odhodu spustili v kremplje nacionalkinih zabavljačev. Da bo še kdo tako kot Žerjav liku Serpentišku svetoval, da če želijo še komu “šiht zrihtat”, da morajo to urediti hitro, dokler se še da. Na vladi že vedo, kako se temu streže, ko teče voda v grlo. Na nacionalki pa tudi. Očitno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.