Jure Erznožnik

 |  Mladina 43  |  Družba

Marina Petrella, varovanka Carle Bruni

Nekdanja pripadnica Rdečih brigad, ki jo je italijansko sodstvo leta 1992 spoznalo za krivo sodelovanja pri ugrabitvi Alda Mora in uboja policijskega komisarja, spet na prostosti

Triinosemdesetletni italijanski predsednik Giorgio Napolitano je letošnjega 10. julija od 30 let mlajšega francoskega kolega Sarkozyja prejel nenavadno pismo, ki je med Kvirinalom in Elizejem povzročilo nekajtedensko napetost. Glede na razliko v letih bi francoski predsednik italijanskega lahko vprašal za kak nasvet, ga vljudno povabil, naj obišče Francijo, ali mu predlagal, naj mu pomaga premiera Berlusconija prepričati o nujnosti kakega svojega, v socialno preobleko našemljenega vseevropskega projekta. Ne, namesto tega je modrega starosto poučil, da bi moral pomilostiti nekdanjo pripadnico Rdečih brigad Marino Petrello, ki jo je italijansko sodstvo leta 1992 spoznalo za krivo sodelovanja pri ugrabitvi krščanskodemokratskega prvaka Alda Mora in leta 1981 izvršenega uboja policijskega komisarja in jo obsodilo na dosmrtno zaporno kazen. Danes 54-letna nekdanja teroristka je leta 1993 prebegnila v Francijo in se naselila v Argenteuilu, predmestju Pariza, kjer je polnih 14 let do lani ni uspelo najti nikomur. V departmaju Val d''Oise, severozahodno od glavnega mesta, kjer je bila zaposlena na socialnem skrbstvu, so jo nato avgusta 2007 izsledili, jo zaprli in o njenem prijetju obvestili italijanske organe pregona. Ti so na podlagi leta 1957 podpisanega bilateralnega sporazuma s prijateljsko Francijo kajpak zahtevali izročitev, tu pa se je začelo zapletati. Res je vlada Françoisa Fillona 3. junija letos odobrila izročitev Marine Petrelle Italiji, ker pa so se ji uprle številne organizacije civilne družbe, je ni takoj izvršila. Psihofizično stanje Marine Petrelle se je v zaporu zaradi gladovne stavke medtem začelo slabšati in prizivno sodišče v Versaillesu ji je julija dovolilo, da se gre zdravit v Bolnišnico svete Ane v Parizu. Ostala je pod budnim očesom sodišča, podpisati je morala tudi izjavo, da nikakor ne bo zapustila kraja bivanja, a morebitna izročitev se je vseeno začela oddaljevati.
Na pismo Napolitanu je bil Sarkozy s Kvirinala deležen suhoparnega diplomatsko-uradniškega odgovora, da o pomilostitvah obsojenih italijanskih državljanov na podlagi dokazov in italijanske, na rimskem pravu utemeljene zakonodaje, pač ne odloča nihče drug kot italijanski predsednik, ta pa za svoje odločitve ne potrebuje mnenj nikogar, še najmanj pa Napoleonovih posnemovalcev, kot je predlagatelja marsi-kdo razumel. V odgovoru se je izzvana pogodbenica sklicevala na določbe sporazuma iz leta 1957 in na cel kup kasnejših evropskih norm in meddržavnih sporazumov. A ni zaleglo. Sestri (trenutne) francoske prve dame, igralki Valerii Bruni - Tedeschi, ki je Petrello nekajkrat obiskala že v zaporu, kasneje pa tudi v bolnišnici, je svaka uspelo prepričati, da izročitev rojakinje Italiji ne bi bila humana, saj je njeno zdravstveno stanje »resno«. Petrello je v bolnišnici obiskovala tudi Carla Bruni in na moža pritiskala, naj prepreči izročitev rojakinje. Kot da v Italiji nimajo bolnišnic, kjer bi se nekdanja teroristka lahko zdravila, potem pa odgovarjala za svoja zločinska dejanja. Samovoljni Sarkozy je na podlagi prepričevanja svojih nedavno pridobljenih »sorodnic« v nedeljo 12. oktobra francoski vladi naročil, naj izročitev prepreči, in postopek se je ustavil.
Nekdanje italijanske teroristke tako ni pomilostil italijanski predsednik, pač pa je pravico namesto njega vzel v roke potomec madžarskega priseljenca, ki iz svoje nove domovine na dan izžene več kot 80 nezakonitih priseljencev. A teroristi so mu očitno bliže kot nezakoniti priseljenci, saj je ob nedavni nepričakovani izpustitvi kolumbijske senatorke Ingrid Betancourt predsedniku Uribeju ponudil, da bo Francija sprejela vse pripadnike levičarske revolucionarne armade FARC, ki bi se odločili odložiti orožje, in jim podelila skrivno identiteto, da si bodo lahko ustvarili novo življenje. S francoskim državljanstvom bodo kajpak postali tudi volilni upravičenci.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.