Urša Marn

 |  Mladina 45

Dvoličnost župana Jankovića

Kar ni bilo dovoljeno Janševi SDS, je dovoljeno lekarnarju Jakliču

Stavba na Komenskega ulici 11 v Ljubljani

Stavba na Komenskega ulici 11 v Ljubljani
© Borut Peterlin

Centrala in arhiv javnega zavoda Lekarna Ljubljana se bosta v začetku prihodnjega leta preselila v stavbo na Komenskega ulici 11, ki je v lasti Mestne občine Ljubljana in od koder je občina pred časom izselila Janševo SDS.
Selitev v nove prostore je potrebna zaradi denacionalizacije, s katero so sedanji prostori centrale javnega zavoda na Ulici stare pravde že julija lani prešli v last cerkve. Lekarna Ljubljana je stavbo na Komenskega dobila le v upravljanje, po pogodbi z MOL pa se je zavezala, da jo bo temeljito prenovila, za kar namerava porabiti približno 1,4 milijona evrov. V tem znesku so med drugim zajeti stroški zamenjave oken, zamenjave strojnih in elektroinštalacij, postavitve nove toplotne postaje, prenove fasade, zamenjave talnih oblog, zamenjave cevi, vgradnje dvigala in izdelave mansarde, saj je bil prostor na podstrehi objekta do zdaj neizkoriščen. Po besedah Marka Jakliča, direktorja Lekarne Ljubljana in nekdanjega prvega moža zavarovalnice Vzajemna, bodo obnovo financirali iz odškodnine, ki so jo od Slovenske odškodninske družbe dobili zaradi denacionalizacije stavbe, v kateri imajo prostore sedaj. V zameno za temeljito prenovo stavbe Lekarni Ljubljana približno deset let ne bo treba plačevati najemnine v občinsko blagajno. Po izteku tega obdobja, ko bo investicija javnega zavoda v celoti pokrita, pa naj bi pogodbeni partnerici vprašanje najemnine reševali z aneksi k pogodbi.
Ker je mestna občina Ljubljana ustanoviteljica in stoodstotna lastnica javnega zavoda Lekarna Ljubljana, se zdi rešitev gospodarna s finančnega in praktičnega vidika. Moti to, da bo Lekarna Ljubljana za svoje potrebe uporabljala samo del prostorov, preostali del stavbe pa namerava oddajati v najem in pobirati najemnino, ki bi se sicer lahko stekala v mestno blagajno. »Ker še ni znana odločitev, kolikšen del prostorov bi sploh dali v najem, se o tej možnosti še nismo pogovarjali z MOL, zato niti druge podrobnosti o morebitnem najemniku in višini najemnine še niso znane,« pravi Jaklič.
Mestni upravi na čelu z županom Zoranom Jankovićem se oddaja 'odvečnih' prostorov očitno ne zdi sporna, saj pravi, da je to stvar dogovora med MOL in njenim javnim zavodom. Takšno mnenje je presenetljivo, kajti mestna uprava je pred časom iz iste stavbe deložirala Janševo SDS. Takrat se je odkrilo, da je ta del najetih prostorov oddajala v podnajem podjetju Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija. Na MOL so takrat dejali, da oddajanje v podnajem pomeni »kršitev najemne pogodbe, saj je kakršen koli podnajem prepovedan. V tem primeru najemodajalec lahko najemniku sodno odpove najemno razmerje«. Zdaj, ko v igri ni SDS, mestne uprave oddaja v podnajem začuda ne moti več.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.