Vanja Pirc

 |  Mladina 46

Pomembna pot na Filipine

Poslanca SDS Pukšič in Petek sta se udeležila turističnega foruma na daljnih Filipinih

Poslanska turista Miro Petek in Franc Pukšič

Poslanska turista Miro Petek in Franc Pukšič
© Matej Leskovšek

Poslancem, ki so bili v parlament izvoljeni na septembrskih parlamentarnih volitvah, je doslej uspelo izoblikovati le dve delovni telesi, in sicer mandatno-volilno komisijo in parlamentarni odbor za zadeve EU. Število delovnih teles se bo že kmalu občutno povečalo, sledila pa jim bo sestava stalnih delegacij in skupin prijateljstva, prek katerih bodo poslanci sodelovali s tujimi kolegi in organizacijami, seveda ne le na daljavo, temveč tudi v obliki službenih poti v tujino.
Med tistimi, ki so v prejšnjem mandatu najpogosteje potovali, so bili poslanci doslej vladajočih strank in poslanec doslej opozicijske LDS Anton Anderlič. Med prvimi, ki so odšli na službeno pot v tujino v novem sklicu parlamenta, pa sta bila poslanca po novem opozicijske SDS Franc Pukšič in Miro Petek, ki sta se le teden po ustanovni seji parlamenta udeležila 6. turističnega foruma za parlamentarce in predstavnike lokalnih oblasti, ki je potekal med 22. in 25. oktobrom v Cebuju na daljnih Filipinih. Kot poročajo filipinski mediji, je goste foruma, ki ga je organizirala Svetovna turistična organizacija in se ga je udeležilo skoraj 400 gostov iz 78 držav, uvodoma nagovorila filipinska predsednica, vrhunec srečanja pa je bil obisk otoka Bohol in promocija njegovih ključnih turističnih zanimivosti, med katere sodi tudi najmanjša opica na svetu.
Poslanca Pukšič in Petek se sicer doslej nista vidneje izpostavljala pri turističnih temah, če odmislimo Pukšičevo promocijo Občine Destrnik, ki jo vodi že vse od leta 1994, zato nas je zanimalo, zakaj sta bila prav onadva izbrana za pot na Filipine. A Petka nam žal ni uspelo priklicati, Pukšič, ki je trenutno v tujini, na naša vprašanja ni odgovoril, v molk pa se je zavila tudi predstavnica SDS za stike z javnostmi. Kot so medtem pojasnili iz parlamentarne službe za stike z javnostmi, je njuno udeležbo na forumu v začetku oktobra, še pred prvo sejo sedanjega sklica parlamenta, odobrilo predsedstvo »starega« parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, ki so ga sestavljali Jožef Jerovšek (SDS), podpredsednik Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) in podpredsednica Majda Zupan (NSi). Petek in Pukšič sta bila sicer člana tega odbora.
Koliko pa je stalo potovanje in kdo ga je plačal? V parlamentarni službi za stike z javnostmi so povedali, da je stroške potovanja kril parlament in da je samo za letalski vozovnici odštel 5970,88 evra, za celotno pot dveh poslancev SDS na Filipine s prenočitvami in prevozi vred pa skupaj 8292,98 evra.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.