Peter Petrovčič

 |  Mladina 47  |  Politika

Nova vlada

Kaj so bodoči ministri obljubili na zaslišanjih pred pristojnimi parlamentarnimi odbori

Ljubica Jelušič bo skrčila vojaški proračun

Ljubica Jelušič bo skrčila vojaški proračun
© Borut Krajnc

Na zaslišanjih Pahorjevi ministrski kandidati niso imeli večjih težav, podporo so dobili vsi. Kaj pa bodo novi ministri počeli drugače, kot so stari?
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal naj bi za razliko od predhodnika, ki je bil bolj kot ne policijski minister, v ospredje poleg varnosti spet postavila spoštovanje človekovih pravic. Zunanji minister Samuel Žbogar ne vidi zunanje politike kot svoj fevd, pač pa kot področje sodelovanja med DZ, vlado in predsednikom republike, pa tudi koalicije in opozicije. Novost naj bi bili tudi posebni odposlanci za pomembna področja. Obrambna ministrica Ljubica Jelušič obljublja zmanjšanje vojaškega proračuna in smotrno rabo sredstev, manj vojakov, ki pa bodo bolje opremljeni in usposobljeni. Pravosodni minister Aleš Zalar v nasprotju s Šturmovimi ad hoc rešitvami obljublja reformo, ki bi okrepila vlogo tožilcev in predvsem prek sprememb pri izvršbi zmanjšala sodne zaostanke. Gospodarski minister Matej Lahovnik bo očitno prekinil razprodajo državne lastnine, saj NLB in Telekom ne bosta več naprodaj. Finančni minister France Križanič je kljub prihajajoči finančni krizi napovedal dvakrat višjo minimalno plačo na koncu mandata. Šolski minister Igor Lukšič bo krepil javno šolstvo in ustavil trend ustanavljanja zasebnih srednjih šol. Kulturna ministrica Majda Širca obljublja, da ministrstvo ne bo več samozadostno in da bodo po novem besedo dobili tudi akterji na kulturnem področju ter spremembo medijske zakonodaje. Minister za visoko šolstvo Gregor Golobič je napovedal povečanje državnih sredstev v znanost, raziskave in razvoj in vrnitev avtonomije javnim agencijam. Ministrica za lokalno samoupravo Zlata Ploštajner je edina dobila glasove vseh članov odbora, verjetno zato, ker je pokrajine označila kot nujno in prednostno nalogo, vendar po novem v sodelovanju s stroko. Minister za delo Ivan Svetlik obljublja ponovno vzpostavitev že hudo skrhanega socialnega dialoga, nekatere rešitve pa vidi v podaljšanju delovne aktivnosti starejšega prebivalstva. Minister brez listnice za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari je napovedal boljše izkoriščanje evropskih sredstev in ciljno usmerjen proračun. Okoljski minister Karl Erjavec je kot prioriteto izpostavil uveljavljanje zastavljenih direktiv EU. Kmetijski minister Milan Pogačnik bo krepil sodelovanje in povezanost med kmetijskimi organizacijami in stroko, izpostavil pa je pomen zagotavljanja dostojnega dohodka in dostojnega dela preko 90.000 družinam, ki živijo tudi ali predvsem od kmetijstva. Minister za zdravje Borut Miklavčič se bo ukvarjal z vedno večjimi nesorazmerji med potrebami ljudi in zmožnostmi sistema in bo pospešil gradnjo novega urgentnega bloka UKC Ljubljana. Minister za promet Patrick Vlačič je obljubil, da cestninskega sistema ne bo spreminjal, ter napovedal več naložb v državne ceste ter posodobitev železnic. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs zagovarja depolitizacijo in samoomejevanje državnega aparata.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.