Vlada je proti

Če bo nova vlada zvesta svojim načelom in obljubam, vetrnih elektrarn na Volovji rebri ne bo!

Volovja reber

Volovja reber
© Matej Leskovšek

Družba Elektro Primorska je na vrhovnem sodišču vložila zahtevek za revizijo sodbe upravnega sodišča, s katero je to DOPPS-u (Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije) ponovno priznalo pravico do položaja udeleženca v upravnem postopku presojanja vpliva vetrne elektrarne Volovja reber na okolje. Če bo društvo DOPPS res udeleženec v postopku, so možnosti za dokončno izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo vetrnic namreč precej manjše.
Zato so v Koaliciji za Volovjo reber sprejeli nov akcijski načrt, v katerem ministru za okolje Karlu Erjavcu predlagajo »interventno zavarovanje širšega območja Volovje rebri« in sprejetje »državne strategije umeščanja vetrnih elektrarn v prostor«. Poleg tega obljubljajo vložitev »pritožbe zoper Slovenijo« pri Evropski komisiji in navsezadnje bodo tudi premiera Boruta Pahorja pozvali, naj »država kot večinski lastnik odstopi od naravovarstveno spornega projekta 'Vetrna elektrarna na Volovji rebri'.«
To zadnje se zdi še najbolj izvedljivo, saj ima Koalicija za Volovjo reber nekaj močnih argumentov. Prvič, vladajoča koalicija je v koalicijski sporazum zapisala, da bo spodbujala »učinkovito uporabo lastnih obnovljivih virov energije, prednostno lesne biomase, sončne, vetrne energije in izrabe (bio)odpadkov, vendar na naravovarstveno nespornih območjih«. Volovja reber je namreč naravovarstveno območje.
Drugič, minister te vlade za zamejce in Slovence po svetu dr. Boštjan Žekš je prvopodpisani na dve leti stari peticiji proti gradnji vetrnic (peticijo je podpisalo več kot 5200 posameznikov).
In tretjič, Elektro Primorska je v večinski državni lasti, zato lahko vlada prek svojih podsistemov dejansko ustavi gradnjo.
V Pahorjevem kabinetu na konkretna vprašanja niso želeli odgovarjati, zato so nas napotili na pristojni ministrstvi, za okolje in prostor in za gospodarstvo. Tam odgovarjajo, da se do končne odločitve vrhovnega sodišča z zadevo ne bodo ukvarjali in je tudi ne bodo komentirali.
Zgovornejši je bil prvopodpisani na peticiji proti gradnji, minister Žekš: »Vetrne elektrarne sicer podpiram, ker mislim, da so dobra rešitev, vendar pa jih ne smemo postavljati tam, kjer je neokrnjena narava. Če Elektro Primorska dobi dovoljenje za gradnjo, sicer formalnih pristojnosti za ukrepanje ne bom imel, bom pa zagotovo pri pristojnem ministru posredoval vsaj neformalno. Še vedno sem za to, da se gradnja na Volovji rebri ustavi, in če bo nastala situacija, ki jo omenjate, ne bom tiho.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.