Veljko Njegovan

 |  Mladina 52  |  Kultura

Subtilna interakcija zvoka in slike

Na zadnjih Kinozvočenjih v Kinodvoru sta nastopila Scanner in Olga Mink

Projekt The Nature of Being je čudovit zaključek letošnje glasbeno-vizualne bere

Projekt The Nature of Being je čudovit zaključek letošnje glasbeno-vizualne bere
© Miha Fras

Ob velikem številu komercialnih dogodkov, ki v kombinaciji z božično-novoletnim vzdušjem sestavljajo kičasto razglednico ljubljanske koncertne ponudbe, se je prejšnjo soboto v edinem pravem slovenskem umetniškem kinematografu odigral performans, namenjen publiki z izrazitejšim občutkom za povezovanje gibljivih slik in zvoka. Kinozvočenja, cikel eksperimentalnih avdio-vizualnih dogodkov, je že nekaj let navzoč na ljubljanski kinematografsko-klubski ponudbi, kot najboljši prostor za izvajanje le-teh pa se je doslej izkazala tehnično ustrezno opremljena dvorana Kinodvora, ki je po nerodnih in sramotnih administrativnih zapletih dokončno našel svoje mesto pod soncem in se enakopravno uvrstil na ljubljanski kulturni zemljevid.
Zadnjo izdajo letošnjih Kinozvočenj sta sklenila dva izjemna umetnika - britanski raziskovalec zvokov Scanner in nizozemska vsestranska umetnica Olga Mink. Kombinacija zvoka in gibljivih slik že lep čas pomeni izziv marsikateremu umetniku, ki se ukvarja z eksperimentalno glasbo, Robin Rimbaud, bolj znan pod psevdonimom Scanner, pa je že vrsto let navzoč na področju eksperimentalne elektronske glasbe. Tu z nenavadnimi posegi - s pomočjo sodobnih tehnologij in številnih zvočnih efektov - združuje zvok, sliko in besedo ter jih v modificiranih oblikah ponuja poslušalcu in gledalcu. Olga Mink deluje na področju digitalnih medijev, kjer raziskuje polja vizualnih umetnosti, glasbe, narave, poezije in javnega prostora. Nature of Being je njun skupni projekt, ki na igriv, a kljub temu izrazito subtilen način predstavlja izvrstno usklajeno interakcijo različnih umetniških form, pri čemer je največji poudarek na zvoku in gibljivih slikah, te pa spremlja besedilo v vizualni in zvočni obliki. Na zaslonu se menjavajo različni prizori iz vsakdanjega življenja in grafično kreirane abstraktne podobe, Rimbaud pa jih spremlja z natančnimi soničnimi eksperimenti, ki vključujejo bogate zvočne teksture, različne ritme, petje in številne onomatopoetske zvoke. V sodelovanju umetnika ustvarjata izrazito pomirjujoče vzdušje. S tem seveda dokažeta, da so meje med različnimi umetniškimi praksami zgolj navidezne - s pomočjo sodobnih tehnologij, slike in zvoka nas popeljeta v čudežno deželo - tja, kjer se naši čuti stikajo, zlivajo in s tem ustvarjajo enkratno estetsko doživetje.
The Nature of Being je čudovit zaključek letošnje glasbeno-vizualne bere, ki zbuja pričakovanje čim več podobnih dogodkov v novem letu ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.