Peter Petrovčič

 |  Mladina 2  |  Politika

Pravosodni minister pred sodnikom

Pretekli mandat na čelu pravosodnega ministrstva bo Lovra Šturma spremljal še kar nekaj časa

Kateri je res zlorabil položaj?

Kateri je res zlorabil položaj?
© Matej Leskovšek

Ker je pravosodni minister Aleš Zalar trenutno najbolj dejaven minister, največ okostnjakov pada prav iz omar njegovega predhodnika Lovra Šturma. Slednji je pred prisego za pravosodnega ministra pred štirimi leti veljal za visoko spoštovanega pravnika, nekatere poteze na čelu ministrstva so njegov ugled močno načele, zdaj pa je zoper njega že vložena kazenska ovadba. Razlog - povolilno politično kadrovanje.
Da se je Zalar resno lotil dela, govorijo številni njegovi predlogi za spremembe na področju pravosodja. Pri pregledu stanja na ministrstvu pa je novi minister ocenil, da je pri ustanovitvi domnevno politično motiviranega Šturmovega projekta - Študijskega centra za narodno spravo, prišlo do napak. Gre za center, katerega osnovna področja raziskovalne dejavnosti so: »Proučevanje revolucionarnega nasilja v Sloveniji v obdobju 1941-45, raziskovanje delovanja koncentracijskih, delovnih in begunskih taborišč v Sloveniji po letu 1945, raziskava o povojnih posamičnih pobojih na Slovenskem, proučevanje vseh ostalih oblik nasilja in kršenja temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ki jih je komunistična totalitarna oblast v Sloveniji zagrešila v obdobju 1945-1990.«
Nezakonita naj bi bila celo sama ustanovitev centra. Ministrstvo se je zato obrnilo na urad za proračunski nadzor, ki je začelo preverjati okoliščine ustanovitve. Šturm je namreč ta javni zavod ustanovil ob koncu mandata in za dejavnost, za plače zaposlenih, kar za dve leti vnaprej rezerviral precejšnja proračunska sredstva. Zalar pa največji problem vidi v »nenavadnem prenosu funkcij. Zastavlja se vprašanje, ali to pomeni, da lahko vsak minister po svoji presoji del ministrstva izloči in ga oblikuje kot javni zavod«. Šturm se je odzval, da Zalar ravna nezakonito in zlorablja svoj položaj z namenom pritiska na zaposlene na študijskem centru.
Medtem pa je policija potrdila, da je prav zoper Lovra Šturma prejela kazensko ovadbo in, kako pomenljivo, prav zaradi domnevne zlorabe položaja in to prav v času, ko je bil minister ... Več na policiji niso želeli povedati, so pa že sprožili preiskavo, in sicer glede imenovanja nekdanje ministrice za delo Marjete Cotman na notarsko mesto v Brezovici in glede imenovanja državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu Roberta Marolta na kar dve funkciji, notarsko in pravobranilsko hkrati. Oba je že po izgubljenih volitvah na prestižni funkciji izbral Šturm sam. Cotmanova je njegova strankarska kolegica v NSi, Marolt pa je bil v preteklem mandatu Šturmov državni sekretar, po informacijah s pravosodnega ministrstva v bistvu njegova desna in trda roka. Marolt zdaj vedri na pravobranilstvu, saj je njegovo imenovanje za notarja (notarska zbornica ni dala soglasja) upravno sodišče že razveljavilo. Slednje se kar samo ponuja kot najprimernejše dokazno gradivo v postopku zoper Šturma.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.