Borut Mekina

 |  Mladina 2

Janševi nadzorniki

Nadzorniki ne smejo s Pahorjem, lahko pa so z Janšo

/media/www/slike.old/mladina/mjansa20080921_1519_b5.jpg

© Borut Peterlin

Janez Janša je poskušal razkriti politično kuhinjo ob kadrovanju člana LDS Draška Veselinoviča na vrh NLB, pa je ob tem razkril tudi samega sebe. Kot je znano, je Janša v intervjuju za Slovensko tiskovno agencijo dejal, da sta predsednik vlade Borut Pahor in finančni minister Franc Križanič osebno posredovala pri nekaterih članih nadzornega sveta NLB z zahtevo, da imenujejo Veselinoviča za predsednika uprave NLB. Pretežna lastnica največje banke je sicer država, kljub temu pa bi načeloma morali njeni predstavniki nadzornemu svetu dopuščati avtonomno delovanje.
Čeprav je ob imenovanjih predsednikov uprav po »finskem modelu«, ki postaja popularen pri kadrovanju vladajoče koalicije, aktivno sodelovanje predstavnikov kapitala zaželeno, se je Borut Pahor večkrat zaobljubil, da se bo neposrednih vplivov vzdržal.
Janša mu sedaj očita, da je obljubo prelomil. A je Janša pri tem tudi sam pokazal, da uporablja dvojna merila. Dejal je namreč, da so se postopki za imenovanje direktorja NLB začeli že sredi poletja, ko je bil torej predsednik vlade še on. »Kot mi je povedal eden od članov nadzornega sveta, je bil postopek tik pred koncem. Toda osebno je najprej interveniral predsednik vlade, nato pa tudi novi finančni minister. Klicali so člane nadzornega sveta in zahtevali, da morajo imenovati Veselinoviča. Brez javnega razpisa. In rečeno jim je bilo, da bo na hitro sklicana skupščina in bodo zamenjani, če bodo peljali naprej stare postopke,« je dejal Janša.
Z drugimi besedami, tudi Janša se je pogovarjal z nadzorniki NLB. Morda, seveda, zgolj po naključju, ob kakšnem strankarskem druženju. Nadzorni svet NLB vodi namreč Igor Marinšek, nekdanji vodja mariborskega mestnega odbora SDS, podpredsednik pa je Peter Ješovnik, ki je prej kandidiral na listi Gregorja Pivca, neodvisnega županskega kandidata s podporo SDS.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.