Vanja Pirc

 |  Mladina 2

”Vinjenost” prepovedana, pivo dovoljeno?

Časopisna hiša Delo, ki je v lasti Pivovarne Laško, naj bi zaposlenim prepovedala uživanje alkohola

Andrijana Starina Kosem - predsednica nadzornega sveta podjetja, ki želi nadzirati svoje delavce

Andrijana Starina Kosem - predsednica nadzornega sveta podjetja, ki želi nadzirati svoje delavce
© Borut Peterlin

Vodstvo časopisne hiše Delo je konec lanskega leta pripravilo osnutek pravilnika o postopku preizkusa vinjenosti zaposlenih v družbi Delo. Gre za poseben dokument, na podlagi katerega naj bi pooblaščene strokovne osebe ugotavljale, ali so zaposleni pri Delu med delovnim časom zaužili alkohol. Alkoteste naj bi opravljali ob rednih kontrolah in ob utemeljenem sumu »vinjenosti«, do informacij o pivcih alkohola pa naj bi prišli kar z ovaduštvom, saj bi moral vsak delavec, ki bi posumil, da sodelavci uživajo alkohol, to takoj sporočiti nadrejenim.
Zakaj so se v Delu odločili za poseben »protialkoholni« akt? Ali je uživanje alkohola med zaposlenimi tolikšen problem? »V Delu ne želimo komentirati pravilnikov, ki urejajo notranje procese in delovne odnose, še manj pa njihove osnutke,« je bil kratek Delov predstavnik za stike z javnostmi Peter Penko. Po neuradnih informacijah pa naj bi vodstvo Dela dokument zagovarjalo s tezo, da želi odpraviti uživanje alkohola, ki naj bi ga opazili zlasti v novinarskih in tiskarskih poklicih. Vodstvo sicer doslej kakšnih konkretnih podatkov o uživanju alkohola v družbi Delo ni predstavilo.
Osnutek »antialkoholnega« akta je poskrbel za veliko razburjenja med zaposlenimi. Izvršni odbor sindikata Delovih novinarjev je menil, da to področje že urejajo veljavni predpisi, hkrati pa je osnutek pravilnika podcenjujoč do novinarjev. »Po novem ti niso več samo leni in preplačani za svoje slabo delo, ampak se med delovnim časom tudi vdajajo slabostim alkohola. Da je bil novinarski poklic od nekdaj povezan z alkoholom, je, kot verjetno veste tudi sami, stereotip, saj je ta tradicija že davno zamrla. Danes novinarji niso več barske mušice in težave z opitostjo novinarjev na delovnih mestih so povsem nepomembne, če se sploh pojavljajo,« je v dopisu predsedniku uprave Petru Puhanu zapisal predsednik izvršnega odbora sindikata Delovih novinarjev Zdenko Matoz. Tudi svet delavcev Dela je bil kritičen, zlasti zato, ker naj bi pravilnik, namesto da bi uredil neko področje, kršil ustavo, zakone in celo interne akte družbe. Svet delavcev je v osnutku pravilnika našel kup spornih določb, od tega, da bi ta sankcioniral le uživalce ene droge, torej alkohola, do tega, da bi delavce, ki bi opravljanje testa odklonili, samodejno razglasil za vinjene.
Vodstvo Dela je nazadnje nekaterim kritikam prisluhnilo, saj je prvotni osnutek pravilnika umaknilo iz obravnave in zdaj pripravlja novo različico besedila. A prvotno besedilo »antialkoholnega« akta še ni pozabljeno. Še vedno je namreč zanimivo, da je zdaj že zavrnjeni osnutek dokumenta govoril skoraj izključno o »vinjenosti« in je torej namigoval le na pitje vina. Upajmo, da ne zato, ker lastnica časopisne hiše Delo proizvaja neko drugo alkoholno pijačo - seveda pivo. Zanimivo je tudi, da je Pivovarna Laško, medtem ko v njeni časopisni hiši uvajajo sankcije za pivce alkohola, pred časom novinarje konkurenčnih medijskih hiš napeljevala k pitju alkohola. V dar jim je namreč poslala sodčke piva.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.