Veljko Njegovan

 |  Mladina 2  |  Kultura

Izjemen nastop prvakov eksperimentala

Skupina Belgrade Noise Society, ki je 9. januarja nastopila v Menzi pri koritu v Ljubljani

Belgrade Noise Society sestavljajo vidni člani beograjskih eksperimentalnih, noisovskih in ambientalnih godb.

Belgrade Noise Society sestavljajo vidni člani beograjskih eksperimentalnih, noisovskih in ambientalnih godb.
© Miha Fras

Po relativno uspešnem koncertnem letu 2008 smo uspešno zakorakali v novo koncertno sezono, za katero v prestolnici še najbolj skrbijo entuziasti iz t. i. underground miljeja. Tako nas je osebje trenutno najnaprednejšega metelkovskega kluba Menze pri koritu razveselilo z nastopom beograjske eksperimentalne zasedbe Belgrade Noise Society, ki so jo domači občudovalci tovrstnih godb že imeli priložnost videti v živo. Zasedba, ki jo sestavljajo vidni člani beograjskih eksperimentalnih, noisovskih in ambientalnih godb, se očitno precej navdihuje z zapuščino enega izmed naprednejših žanrov v zgodovini rock glasbe, t. i. krautrocka, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja utiral pot številnim borcem današnjih eksperimentalnih glasbenih praks.
Najvidnejši član tokrat nekoliko okrnjenega kolektiva (brez saksofonista in klaviaturista) je zagotovo kitarist WoO, ki smo ga že večkrat imeli priložnost videti na domačih odrih, njegov prvenec Mobi Rock pa je izdala slovenska založba Rx:Tx. WoO je znan po svojih eksperimentalno-ambientalnih stvaritvah, ki jih ustvarja s pomočjo električne kitare in analogne opreme, pri čemer še posebej izstopa uporaba mobilnih telefonov, s čimer prehaja v nekoliko drugačno raziskovanje zvočnih pokrajin, kot je dandanes v navadi, to pa najbrž lahko pripišemo močnim noisovskim in kratrockovskim vplivom ter tudi izredni iznajdljivosti in inovativnosti samega avtorja. Zato tudi ne preseneča, da je pred dvema letoma v Ljubljani nastopil kot “predskupina” pred tolikšno glasbeno avtoriteto, kot je Christian Fennesz. Nastop Belgrade Noise Society je odprl ravno on, pri tem pa mu je pomagal kitarist Ivan Čoknjević. Kitarista sta v slabem polurnem uvodu raziskovala možnosti procesiranja in manipuliranja z različnimi zvoki, pri čemer sta še najbolj vstopala v polje ambientalne glasbe, ki je poslušalce s svojimi eteričnimi sozvočji dobesedno hipnotizirala. Presunljiva uporaba različnih efektov, godala, mobilnih telefonov in podobnih pripomočkov, ki so občasno pripeljali do silovitih noisovskih izbruhov, se je končala, ko se je na odru pojavila močna ritem sekcija. Medtem ko sta se omenjena kitarista poigravala z različnimi psihedeličnimi kitarskimi vložki, ki bi jih lahko uvrstili med postrock in
krautrock, sta bobnar in basist stopnjevala ozračje z različnimi ritmi in tako držala publiko v odličnem razpoloženju.
Odličen nastop se mora končati z bisom - kar so beograjski fantje seveda storili in razveselili navzočo publiko. Če je nastop zasedbe Belgrade Noise Society uvod v koncertna dogajanja v letu 2009, potem jih na kakovostnem nivoju ne bo zmanjkalo ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.