Stanka Prodnik

 |  Mladina 2  |  Kultura

Prava debata

Ali je bil George W. Bush najslabši predsednik zadnjih petdesetih let

Te dni, ko se ZDA obsesivno pripravljajo na Obamovo inavguracijo, George W. Bush počasi tone v zgodovino. Kot da bi bile vse šale na njegov račun že izrečene, vse kritike pa že povsem odveč, saj se nam obetajo novi časi.
Pogovornih televizijskih formatov z bolj ali manj znanimi gosti smo tako zelo navajeni, da nas presenetijo zgolj še ekscesi. Redko pa zadovolji najbolj temeljna oblika debate, ki se je v oddaji Tekma na nacionalki skušajo lotiti prepotentni gimnazijci, sicer pa večinoma slušatelji retorike in občasno tudi gostje dogodkov Intelligence Squared. Nekaj tednov staro debato s tezo “George W. Bush je najslabši predsednik zadnjih petdesetih let” smo lahko spremljali na BBC World News v nedeljo.
Seveda bi osnovne potrebe televizijskega gledalca lahko zagotovila že sama zvezdniška postava. Za Busha sta namreč navijala kar Karl Rove, njegov dolgoletni svetovalec in vodja kabineta, za kritike izvor vsega zla, ter William Kristol, zdaj urednik Weekly Standarda, nekoč pa pod Bushem starejšim šef kabineta podpredsednika Quayla. Njuna nasprotnika sta bila Simon Jenkins, komentator britanskega The Guardiana, in Jacob Weisberg, urednik Slata in avtor knjige The Bush Tragedy.
In vrhunska postava je tudi ponudila pričakovano: tehtne argumente, različne perspektive, Karl Rove pa tudi nekaj patosa, saj je občinstvo že po nekaj vzvišenih stavkih padlo na finto in začelo ploskati kot na kakšni republikanski konvenciji. Naj se pač ve, kdo obvlada nastop. Vseeno ni bilo prav nič nadležno poslušati argumentov Bushu v prid, pravzaprav je bilo zabavno videti, da je najlažji izhod iz zagonetke Vietnam, češ, slabši od Johnsona in njegovega Vietnama pač ne moreš biti. Vseeno je Bushevima navijačema uspelo zganiti večji delež publike, ki je glasovala pred debato in po njej. No ja, odstotek tistih, ki so podpirali otvoritveno tezo (65 %), bi že težko dvignili, tako da sta republikanca slavila grenko zmago, ko sta na svojo stran pridobila končnih 27 odstotkov.
In ko je minila ura spodobne debate s kultiviranim občinstvom, ki je zastavilo tudi nekaj mislečega človeka vrednih vprašanj in s tem spodbudilo debato na odru, se nam je zakolcalo po časih, ko smo lahko upali, da bi kaj takega videli tudi na slovenskih tv-programih. A ko po desni opciji še levica zapade v populizem, ko v intervjujih govori o prvem spolnem odnosu ali omedlevanju po odvzemu krvi, smo lahko samo veseli, da nas doletijo kakšna Trenja brez Jelinčiča.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.