Saša Eržen

 |  Mladina 3  |  Kultura

Dereze za mestno uporabo

Virtuozi na poledici

/media/www/slike.old/mladina/phudo_dereze.jpg

© Saša Eržen

Zakaj bi bile dereze rezervirane le za alpiniste in ostale osvajalce zaledenelih in zasneženih pokrajin, ko pa je tudi mesto pozimi polno poledenelih površin, po katerih ljudje hodijo kot po jajcih? Yaktrax so mestne dereze, namenjene pešcem, tekačem in penzionistom, ki trudoma lovijo ravnotežje po ledenih pločnikih. Narejene so iz posebne raztegljive gume, zato jih tako pred obuvanjem kot kasneje z lahkoto namestite na podplat obuvala. Zdrs na ledu namesto ostrih zobkov, kot smo jih običajno vajeni pri derezah, preprečuje spirala iz nerjaveče kovine, ki je ovita okoli gume. Mestne dereze so majhne, lahke in zložljive, da jih lahko spravite v žep, izdelujejo jih v različnih velikostih in dveh modelih - walker, ki se na čevlju komaj opazi, in pro, ki ima na zgornji strani še dodatno varovalo, da se dereze med zahtevnejšo hojo ali tekom res ne bi snele. Uporabne so do -40 °C, niso primerne za hojo po nezaledenelih in nezasneženih površinah, na kakšnem marmorju pa čevlje verjetno spremenijo v drsalke.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.