Staš Zgonik

 |  Mladina 4  |  Politika

Nova pooblastila, nove uniforme

Bodo večja pooblastila redarjem prinesla tudi več spoštovanja?

Kapa z grbom in hlače z žepi pač ...

Kapa z grbom in hlače z žepi pač ...
© Borut Peterlin

Z novim letom so občinski redarji dobili nova pooblastila in pristojnosti. Postali bodo tako rekoč varuhi mestnega reda, nekakšna desna roka policistom. Po opravljenem 370-urnem usposabljanju v Tacnu lahko od vas na primer zahtevajo, da se identificirate, lahko vam zasežejo nelegalne predmete, ob storitvi prekrška ali kaznivega dejanja vas lahko zadržijo do prihoda policije in celo uporabijo prisilna sredstva - le v primeru, da branijo sebe ali koga drugega. Sicer pa so med novimi pristojnostmi redarjev urejanje prometa na cestah v naselju in izven njega, skrb za varnost na javnih poteh, rekreacijskih in drugih površinah, varovanje javnega premoženja, naravne in kulturne dediščine ter vzdrževanje javnega reda in miru. Ne glede na to, da redarji pokrivajo samo strogi center, med njihove nove pristojnosti sodi tudi preganjanje nelegalnega kampiranja.
Redarji bodo torej postali opora policistom, kar so v Ljubljani ta teden oboji tudi formalizirali s podpisom protokola o sodelovanju. Direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar je ob tem povedal, da sodelovanje v praksi že poteka, tudi s skupnimi patruljami, ki pa za zdaj delujejo le v strogem centru.
Petintrideset ljubljanskih redarjev sicer kljub številnim novim pristojnostim ostaja v skromnem 19. plačnem razredu, kar gotovo ne pripomore k zanimanju za poklic, ki je zaradi nizkega ugleda v javnosti že tako izjemno neprivlačen. Kljub temu na občini upajo, da se bo le našlo dodatnih 10 »junakov«. Toliko novih redarskih mest bodo namreč letos razpisali. Za učinkovito pokrivanje celotnega mestnega območja bi jih sicer potrebovali približno sto. Poleg novih pristojnosti in »stimulativnega delovnega okolja« pa imajo na občini še en adut, ki naj bi več ljudi prepričal, naj se pridružijo redarstvu - nove uniforme. Stare naj namreč zaradi spremembe pooblastil ne bi bile več primerne.
Kot je na novinarski konferenci povedala oblikovalka novih uniform Lea Pisani, barve ostajajo iste, »potrudili smo se najti najlepše odtenke, da uniforma izgleda bolj profesionalna, mogoče celo malo avtoritativna«. Kot je poudarila, so si prizadevali za najboljše materiale, »saj so redarji zelo izpostavljeni različnim vremenskim neprijetnostim«. V štirih letih naj bi za uniforme porabili 340 tisoč evrov - od 3000 do 3300 evrov na redarja. Uniforma poleg nepremočljive jakne z več snemljivimi plastmi vključuje tudi večje število srajc, hlač, kap in čevljev. Znesek je kljub temu precej visok. Stroški začetnega kompleta uniforme za policista na primer znašajo le 1450 evrov. Na občini odgovarjajo, da znesek ne pomeni stroška enega kompleta, temveč stroške na redarja za štiri leta, z upoštevanjem izrabe posameznih delov in z dodatno opremo, med drugim znamenito »liziko« in plinskim razpršilom, pa tudi izbiro med klasičnimi kovinskimi in zateznimi plastičnimi lisicami. Ob tem dodajajo, da je bila prejšnja redarska uniforma z opremo bistveno dražja, kljub neprimerno slabšim materialom, nefunkcionalnosti in neprijetnosti za nošenje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.