Tiha prodajalnica

Raje tišina kot pa pavšalno plačevanje

Prodajalnica brez glasbe

Prodajalnica brez glasbe
© Rožle Bregar

Na Gorenjskem je vasica po imenu Lesce, kjer stoji prodajalnica Drop In. Tam prodajajo skejtersko robo, a glasbe, kakršno poslušajo skejterji, v njej ni slišati. V tišini delajo zaradi Združenja skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (SAZAS), ki je od njih zahtevalo plačevanje pavšala za uporabo glasbe. Glasbeni molk zaradi SAZAS-a ni nič novega. Lani so ga številna združenja uporabnikov avtorskih pravic predlagala svojim članom. Ker so mnogi člani nasvet upoštevali, je v marsikaterem lokalu in trgovini nekaj mesecev vladala tišina ...
No, lastniki Drop Ina ne protestirajo, ampak so bili stisnjeni v kot. Tja jih je stisnil SAZAS. Kaj se je zgodilo? Ker v trgovini zagovarjajo osebni stik s strankami, je oprema v njej »naredi si sam«, taka pa je tudi glasba, ki so jo tam pred časom predvajali. Eden izmed protagonistov prodajalnice Jernej Žnidar, sicer lastničin mož, skupaj z bratom ustvarja glasbo, ki so jo predvajali v njihovi prodajalnici. Vrteli niso nič drugega, samo svojo avtorsko glasbo, ki je avtorsko zaščitena pri eni izmed mednarodnih organizacij, saj avtorja ne želita biti člana SAZAS-a.
Ne glede na omenjeno pa so se sazasovci odločili, da morajo v Drop Inu plačevati pavšalno nadomestilo. Dropinovci so se uprli, da za lastno avtorsko glasbo, ki jo želijo predvajati obiskovalcem zastonj, ne bodo plačevali. Še posebej ne zato, ker iz skupne mase, v katero naj bi prispevali, avtorja ne dobita denarja, saj pač ne spadata med najbolj predvajane avtorje, med katere SAZAS deli nabrano bogastvo.
Vendar pa zakon SAZAS-u dovoljuje nelogične zahteve. Sodišče je zato odločilo SAZAS-u v prid, skejterski zanesenjaki so poplačali dolgove in iz prodajalnice odstranili vse aparature za predvajanje glasbe. V Drop Inu je zato že od decembra lani tišina. Potrdil jo je tudi SAZAS-ov nadzornik, zato je SAZAS skejterjem nehal pošiljati račune ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.