Erik Valenčič

 |  Mladina 4

Nevidni delavci v spomin na nevidnega šahista

V Socialnem centru Rog bodo pripravili šahovski turnir

/media/www/slike.old/mladina/mahplaninc_veer.jpg

© Večer

Ko je decembra v domu starejših občanov v Ljubljani umrl eden največjih slovenskih šahovskih velemojstrov Albin Planinc, je šlo to mimo skoraj povsem neopaženo. Človek, ki je svoj čas, v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, preden ga je zlomila bolezen, veljal za enega najbolj kreativnih svetovnih igralcev šaha, na koncu ni imel javnega pogreba, Šahovska zveza Slovenije pa ni zbrala niti za parto, da bi jo objavila v časopisih. Eden izmed res redkih, ki so se ga spomnili, je bil Mladinin pisec Bernard Nežmah: »Planinc je drugega za drugim premagoval vrhunske velemojstre, a to na poseben način. Medtem ko so se udeleženci turnirja po hotelskih sobah in dvoranah pripravljali na dvoboje, je on vsako jutro odšel na delo v tovarno Rog, po šihtu pa odhitel na šahovski turnir. Mož, ki je poznal le pult za strojem v tovarni in šahovsko ploščo, se je moral počutiti, kot da je priletel na Mars, ko je padel v mondeno okolje kozmopolitskega sveta šahovske aristokracije. A nekdo, ki je bil pod šahovskim Olimpom, ni več mogel nazaj v tovarno koles. Pobegnil je lahko samo še v samoto, v kateri mu je kot največja prijateljica stala ob strani bolezen duha.«
Gibanje za pravice migrantskih delavcev pri nas, Nevidni delavci sveta, se je odločilo, da v bližnji prihodnosti v prostorih Socialnega centra Rog pripravi ljubiteljski šahovski turnir v spomin na velikega šahista. »S tem bi simbolično povezali Rog, Albina Planinca in migrantske delavce, ki večinoma prihajajo iz nekdanje jugoslovanske republike Bosne in Hercegovine, njihov položaj pa je tu zelo negotov,« navajajo v gibanju in dodajajo, da bo turnir odprt za vse ljubitelje šaha, ki bi se ga želeli udeležiti.
Poleg te je ločeno vzniknila tudi pobuda posameznih šahistov, zbranih okoli Borisa Kutina in Bruna Parme, da bi prek na javnost naslovljene pobude zbrali dovolj sredstev za postavitev znamenja v spomin na tega »tujca v domovini, a genija za šahovski svet«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.