Vanja Pirc

 |  Mladina 4

Redne zaposlitve ob slovesu

Kje so končali kabinetni uslužbenci nekdanjega kmetijskega ministra Jarca?

Nekdanji minister za kmetijstvo Iztok Jarc

Nekdanji minister za kmetijstvo Iztok Jarc
© Borut Peterlin

V preteklih mesecih so mediji večkrat poročali o tistih posameznikih, ki so bili v državnih organih zaposleni kot kabinetni uslužbenci in so bili torej vezani na mandate posameznih ministrov, po volitvah pa so kljub zamenjavi oblasti ostali v državni upravi, saj jim je odhajajoča oblast omogočila trajnejšo obliko zaposlitve. Po podatkih ministrstva za javno upravo naj bi uradniško službo tako dobilo 60 kabinetnih uslužbencev; 39 za nedoločen čas, 21 pa za določen čas.
Vsaj katerega od kabinetnih uslužbencev je pred odhodom s položaja redno zaposlila večina ministrov prejšnje vlade. Med njimi je bil tudi nekdanji minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc. Ta je imel v svojem mandatu pet kabinetnih uslužbencev, a sta ministrstvo ob izteku mandata zapustila le dva. Vodja kabineta Polonca Drofenik je odšla septembra, Marjan Golavšek pa konec novembra. Tretja uslužbenka, Simona Peček, je bila že prej zaposlena na ministrstvu in se je po ministrovem odhodu le vrnila na staro delovno mesto. Preostala dva Jarčeva kabinetna uslužbenca, ki sta na ministrstvo sprva prišla le začasno, pa sta leta 2008 dobila redno zaposlitev za nedoločen čas. Najprej je dobil redno zaposlitev Uroš Korbar, ki je skrbel za stike z javnostmi. Januarja se je skupaj s 30 drugimi kandidati prijavil na javni razpis za delovno mesto podsekretarja v službi za odnose z javnostmi in promocijo, ki so ga potrebovali zaradi reorganizacije, nujne »zaradi novega modela organiziranosti vladnih služb za odnose z javnostmi«. Formalne pogoje je izpolnjevalo 30 kandidatov, prednostni kriterij razpisa pa deveterica. Izbran je bil Korbar, pogodbo z njim so podpisali julija. Polona Rifelj je v Jarčevem kabinetu opravljala delo koordinacije mednarodnih dogodkov, z ministrom Jarcem pa je sodelovala že na veleposlaništvu v Izraelu. Julija se je skupaj s še 13 kandidati prijavila na javni razpis za delovno mesto podsekretarja v oddelku za zadeve EU, ki je bilo razpisano »zaradi obsega dela službe za EU koordinacijo in mednarodne zadeve, ki ga z obstoječim številom zaposlenih ni bilo mogoče izvajati«. Formalne pogoje so izpolnjevali vsi prijavljeni kandidati, devet jih je izpolnjevalo tudi prednostni kriterij iz razpisa. Izbrana je bila Rifljeva, pogodbo z njo pa so podpisali 20. oktobra, torej po volitvah, a še pred izročitvijo poslov novemu ministru Milanu Pogačniku.
Tudi če sta bila oba postopka po formalni plati izpeljana korektno, se zdi zanimivo, da sta med vsemi prijavljenimi kandidati zaposlitev dobila prav kabinetna uslužbenca. Vsaj pri Rifljevi je zanimivo tudi, da je dobila zaposlitev na oddelku, kjer naj bi imeli v času predsedovanja Slovenije EU že nekaj kadrovskih okrepitev, a so se po koncu predsedovanja od njih poslovili. Očitno so šele nato ugotovili, da so kadrovsko prešibki, in so zato pripravili javni razpis za povsem novo delovno mesto.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.