Vanja Pirc

 |  Mladina 4

Revizorji v medijskem skladu

Računsko sodišče bo poročilo o delovanju medijskega sklada končalo marca

Ministrica za kulturo Majda Širca je v intervjuju Sobotni prilogi med drugim spregovorila o tem, zakaj že ves čas nasprotuje medijskemu skladu, ki ga je za spodbujanje večje pluralizacije v medijskem prostoru zasnovala Janševa vlada in je lani že tretjič med medije razdelil milijardo evrov proračunskih sredstev. »Ja, zato, ker gre za državno pomoč, ki se deli po dokaj političnih kriterijih in brez ključnega preverjanja doseženih učinkov, kar je te dni jasno povedalo tudi računsko sodišče,« je dejala ministrica in se zavzela za drugačne oblike državne pomoči medijem. Bolj kot ministričino mnenje - to je že dobro znano - je presenetila omemba revizijskega postopka, ki ga je lani v zvezi z delovanjem medijskega sklada začelo računsko sodišče.
Delovanje medijskega sklada, ki je sklad le po imenu in je dejansko javni razpis za sofinanciranje programske vsebine medijev, je že ves čas deležno številnih kritik. Prejšnja vlada namreč sklada ni zastavila tako, da bi skušal ta pomagati medijem, ki so namenjeni najrazličnejšim skupinam prebivalcev, temveč tako, da je od medijev, ki so želeli dobiti sredstva, zahtevala politično »uravnoteženost«. Sporna pa niso bila le merila za razdeljevanje denarja, temveč tudi odsotnost vsakršnega nadzora nad resničnostjo podatkov, ki so jih dali mediji ob prijavi na razpis, in tudi nad porabo državnih sredstev. Z drugimi besedami: lani so daleč največ sredstev dobile založba Nova revija, ki tudi sicer redno prejema precejšnja državna sredstva, založba Nova obzorja, ki je pred leti poslovala v istih prostorih kot še lani vladajoča SDS, in katoliška založba Ognjišče; ali so sredstva dejansko porabile namensko, pa doslej ni preverjal še nihče.
Ob vsem tem ni presenetljivo, da je medijski sklad pod drobnogled vzelo računsko sodišče. Institucija, ki bdi nad porabo proračunskega denarja, se je revizije lotila lani, postopek pa se zdaj počasi bliža koncu. Računsko sodišče je prejšnji teden osnutek poročila poslalo revidirancu, torej ministrstvu za kulturo, ta pa ima zdaj na voljo 30 dni za pripravo ugovora. A glede na to, da je ministrica sredi postopka sama razkrila nekatere kritične ugotovitve revizorjev, bistvenih ugovorov najverjetneje ne bo. Končno poročilo naj bi bilo objavljeno marca, postopek pa je vse do takrat zaupne narave.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.