Vanja Pirc

 |  Mladina 4

Lani najbolj bolni na ministrstvu za notranje zadeve

Na katerih ministrstvih so lani zaposleni največ izostajali zaradi bolniške odsotnosti?

Dragutin Mate, nekdanji minister za notranje zadeve

Dragutin Mate, nekdanji minister za notranje zadeve
© Borut Krajnc

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič je v zadnjem času nekajkrat omenil podatek, da je 130 zaposlenih na njegovem ministrstvu v mandatu prejšnje vlade oziroma lani skupno kar 1500 dni prebilo na bolniškem dopustu. To pomeni, da je bil vsak zaposleni v povprečju samo zaradi bolniške odsoten 11,5 dneva v letu. »Tu je šlo očitno za neko dolgotrajno vzdušje strahu in nezaupanja, čudnih napredovanj, očitkov, šikaniranj, tudi mobinga v preteklih letih,« je ob teh ugotovitvah v državnem zboru dejal Golobič. A kot kaže, razmere na njegovem ministrstvu še niso najbolj skrb zbujajoče.
Vladni urad za komuniciranje smo zaprosili za podatke o lanskih bolniških odsotnostih na vseh ministrstvih, in ko smo jih primerjali s številom zaposlenih na ministrstvih na dan 1. decembra 2008, smo dobili presenetljive podatke. Izračun je pokazal, da so lani zaradi bolniške odsotnosti največ izostajali na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), kjer je bil vsak zaposleni v povprečju na bolniškem dopustu 15,49 dneva na leto. Kaj je bil najpogostejši razlog za bolniško odsotnost na ministrstvu, ki ga je štiri leta vodil Dragutin Mate? Na MNZ pravijo, da podatki za leto 2008 še niso znani, predlani pa je šlo najpogosteje za bolezen ali nego družinskega člana. Med ministrstva z najbolj bolnimi uslužbenci so se uvrstila še ministrstva za gospodarstvo (14,64), za zdravje (14,24), za lokalno samoupravo in regionalno politiko (14,11), za javno upravo (13,78), za promet (13,76) ter za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (13,02).
Visokošolsko ministrstvo se je po tem izračunu s 1332 dnevi bolniške odsotnosti in 174 zaposlenimi (prišteti so zaposleni na uradu za meroslovje in uradu za visoko šolstvo) nekoliko presenetljivo uvrstilo med ministrstva z najmanj bolniškimi odsotnostmi. Vsak zaposleni je tam zaradi bolniške odsotnosti manjkal »le« 7,66 dneva v letu. Med ministrstvi, na katerih naj bi bili uslužbenci lani najmanj izostajali iz službe zaradi bolniške odsotnosti, so še ministrstva za zunanje zadeve (6,71), za kulturo (5,51), za razvoj (4), za pravosodje (3,08) in za finance (1,2).
Absolutno gledano je sicer največ dni bolniške odsotnosti med ministrstvi in njihovimi organi v sestavi pridelalo 9318 zaposlenih pri policiji. Leta 2008 so imeli kar 116.752 dni bolniške odsotnosti, to pomeni, da je bil vsak zaposleni v povprečju na bolniškem dopustu 12,53 dneva. Če seštejemo zaposlene na MNZ in v policiji, so zaradi bolniških odsotnosti v povprečju manjkali 12,65 dneva v letu. Podatki za ministrstvo za obrambo in Slovensko vojsko so skoraj identični; zaposleni so lani skupno zaradi bolniške odsotnosti iz službe izostali v povprečju 12,48 dneva.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.