Poslanci nič več “na vseh koncih sveta”?

Gantar predlaga racionalizacijo, poslanske skupine o njej še razmišljajo

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar bi rad omejil službene poti poslancev

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar bi rad omejil službene poti poslancev
© Borut Krajnc

Čeprav so poslanci še pred novim letom vsi po vrsti zagotavljali, da je njihova pogosta mednarodna dejavnost upravičena, se je predsednik državnega zbora Pavel Gantar odločil, da je 1169 poslanskih službenih potovanj v tujino na mandat (kot je razkrila statistka poslanskih potovanj v prejšnjem mandatu), 1,3 milijona evrov stroškov in 53 skupin prijateljstva z drugimi državami pač preveč.
Gantarjev predlog sprememb pravilnika o mednarodni dejavnosti, na podlagi katerega službene poti odobrava odbor za zunanjo politiko, predvideva krčenje števila poti, številnosti delegacij in časa potovanj ter manj udobja pri transportu. Dokaj drzen je recimo predlog, da bi, kadar je to mogoče, poslanci celo v okviru stalnih delegacij v mednarodnih organizacijah zaključili udeležbo prej, kot predvideva program. Glede na številna vabila iz tujine in s tem udeležbo poslancev pri dogodkih, ki ne spadajo na področje njihove dejavnosti, predlog predvideva tudi, da se poslanec »lahko udeleži dogodkov v tujini le, če se vsebinsko nanašajo na področje dejavnosti delovnih teles, katerih član je«. Doslej je lahko vsak poslanec na leto opravil dve takšni poti, po novem bi lahko le eno. Na bilateralnih obiskih bi odslej delegacija, v nasprotju z dosedanjimi petimi, štela največ tri člane.
Manj naj bi bilo tudi udobja na poti. Ker je bilo v pravilniku določeno letenje v ekonomskem razredu v praksi prej izjema kot pravilo, predlog predvideva zaostrovanje pogojev, pod katerimi bi si poslanci lahko privoščili poslovni razred. Če bo Gantarjev predlog sprejet, bodo nehote varčevale tudi države in organizacije, katerih predstavniki obiščejo Slovenijo. Ob uradnih obiskih tujih delegacij bi državni zbor namesto dosedanjim sedmim tujim gostom kril stroške le še petim.
Predsednik odbora za zunanjo politiko Ivo Vajgl se strinja z racionalizacijo, še posebej pri potovanjih na povabilo iz tujine, »za stalne delegacije državnega zbora pa novi režim ne bi smel veljati«. Anton Anderlič, z 91 službenimi potmi v tujino absolutni rekorder v prejšnjem mandatu, pa ni zagovornik spreminjanja pravilnika. Boljša bi se mu zdela »bolj premišljena presoja smiselnosti poti v vsakem konkretnem primeru posebej«. Prav Anderlič se je v vlogi predsednika komisije za poslovnik pred dnevi že izrekel proti kakršnemu koli omejevanju poti svoje komisije. Delegacije komisije namreč pogosto potujejo na obiske k sorodnim organom drugih parlamentov, pridobljene izkušnje pa naj bi bile neprecenljive.
Gantarjev predlog je trenutno v pregledu pri poslanskih skupinah, njihove pripombe in mnenja pa že nekoliko zamujajo, saj se je neformalni rok zanje že iztekel. Ker gre očitno za občutljivo temo, bo Gantarjev štab nanje še malo počakal. Spreminjanje pravilnika o mednarodni dejavnosti utegne biti namreč celo trši oreh kot znižanje poslanskih plač.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.