Jure Trampuš

 |  Mladina 4  |  Politika

Opravičilo za policijsko neumnost

Je bilo opravičilo zgolj politična taktika ali znamenje nove politike na notranjem ministrstvu?

Goran Vojnović, avtor knjige Čefurji raus, ki je užalila slovensko policijo

Goran Vojnović, avtor knjige Čefurji raus, ki je užalila slovensko policijo
© Borut Krajnc

Opravičila v politiki niso pogosta, četudi se dogajajo. Obstajata dva pogleda na politiko opravičevanja. Prvi temelji na načelu »nikoli se ne opraviči, nikoli ne razlagaj, nikoli ne obžaluj - s tem boš priznal svoje slabosti«. George Bush se tako ni nikoli opravičil za Guantanamo, Tony Blair se ni nikoli opravičil za zločine, ki so bili storjeni v času britanskega kolonializma, tudi nihče z Wall Streeta se ni opravičil, ker so njihove špekulacije povzročile gospodarsko krizo. A v politiki obstaja tudi druga možnost. Vatikan se je opravičil za molk, navidezno nevtralnost med drugo svetovno vojno, avstralska vlada se je opravičila Aboriginom, kanadska Indijancem, ZDA so se opravičile ameriškim Japoncem, ki so jih med drugo svetovno vojno zapirale v taborišča. Celo Richard Nixon se je opravičil za Watergate, čeprav prepozno. »Nixonova velika napaka je bila, da ni razumel, da Američani odpuščajo, če bi svojo napako priznal hitro in če bi se zanjo opravičil, bi bil rešen,« je o njegovem opravičilu dejal Bob Woodward.
»Nisem bila samo izjemno jezna, pač pa izjemno užaloščena, da je kaj takšnega možno v teh časih, v katerih živimo,« je v petek na tiskovni konferenci dejala ministrica Katarina Kresal. Tiskovna konferenca je bila sklicana zaradi absurdnega dogodka. Policija je na podlagi policijske ovadbe zaslišala pisatelja Gorana Vojnovića, ker naj bi v svojem romanu Čefurji raus žalil slovensko policijo. Pisatelj je napisal roman o najstniku s Fužin, ki ima težave s samim sabo, s svetom, v katerem živi, s policijo, slovenski varuhi reda pa so bili prizadeti. Zaradi literarne fikcije so napisali ovadbo in zaslišali mladega pisatelja.
Dan po tem, ko so o absurdnem zaslišanju poročali mediji, je notranja ministrica sklicala tiskovno konferenco. Priznala je napako policije, povedala, da ji je v. d. generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec ponudil odstop, in dodala, da se kaj takšnega v policiji ne sme več zgoditi. »Postavljamo nove standarde, nikoli do sedaj se v policiji ni zgodilo, da bi kdo takoj priznal napako, kaj šele, da bi ponudil svoj odstop,« je dejala ministrica. Matjaž Šinkovec ji je pritrdil. »Moram reči, da priznati napako ni lahko. V tem trenutku vodim organ, ki se ukvarja res z velikimi problemi, če bo gospodu Vojnoviću lažje, se mu opravičujem za napako, ki je bila storjena.« Ministrica in vodja policije sta torej priznala napako in se prizadetemu opravičila. Odzvala sta se hitro, napovedala ukrepe, ki naj bi preprečili, da bi se takšni dogodki še kdaj ponovili. Gre za tip nove politike ali pa zgolj politični manever, ki je iz medijev začasno izrinil zoprno zgodbo o kršenju pravice do izražanja?
Nekaj izkušenj z opravičevanjem imamo tudi v slovenski politiki. Opravičila slovenskih politikov sicer niso primerljiva z velikimi napakami, ki so jih v zgodovini delale velike države, vseeno pa gre za podobna dejanja obžalovanja, ki naj bi imelo moralno ozadje. 'Naj bi' zato, ker opravičila niso vedno le v funkciji obžalovanja, ampak tudi politične taktike.
Zgolj nekaj primerov. Janez Janša se je v imenu države opravičil vsem nekdanjim političnim zapornikom. Njegovo opravičilo je bilo v tem primeru iskreno. Nekdanji premier se je opravičil tudi radijskemu novinarju Mihi Lamprehtu, ker ga je v državnem zboru obtožil, da je avtor članka, ki ga ni napisal. »Bila je moja napaka in zanjo se opravičujem,« je Janša dejal leta 2004. Morda je Janša takrat mislil resno, a v naslednjih letih njegova politična dejanja niso bila naklonjena svobodi tiska, zato njegovo opravičilo Lamprehtu ni imelo velike moralne teže. Ni bilo iskreno. Poškodovanemu v protestu v Dečji vasi se je opravičil tudi nekdanji minister Dragutin Mate, pa četudi je bil poškodovani del množice, ki je poskušala obračunati z družino Strojan. Tudi to opravičilo je bilo razumljeno bolj kot ugajanje tistemu delu volilnega telesa, ki se mu Romi zdijo ekološki problem, kot pa resno opravičilo ministra za pretežko policijsko palico.

Nova praksa?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.