Urša Marn

 |  Mladina 4  |  Politika

Modernizacija ali pretirana birokratizacija?

Po novem so davčno upravo o višini prispevkov za socialno varnost dolžni obveščati tudi tisti samozaposleni v kulturi, ki jim prispevke plačuje država

Marija Mojca Pungerčar, vizualna umetnica in urednica spletnega portala Artservis: \

Marija Mojca Pungerčar, vizualna umetnica in urednica spletnega portala Artservis: \"Tak množičen ''kopipejst'' pomeni nepotrebno birokracijo tako za umetnike kot tudi za državno upravo.\"
© Borut Peterlin

Vsi samostojni podjetniki posamezniki, male gospodarske družbe, mikro družbe in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, so od 1. januarja letos vse vrste obračunov davčni upravi dolžni pošiljati izključno v elektronski obliki prek sistema e-davki. Doslej so podatke lahko pošiljali tudi v papirni obliki ter na zgoščenki ali disketi, a po novem to ni več dovoljeno. Za velike in srednje velike gospodarske družbe ta sprememba velja že od 1. aprila 2007.
Elektronsko pošiljanje podatkov je seveda mogoče le, če ima davčni zavezanec računalnik, dostop do spleta in če si pridobi kvalificirano digitalno potrdilo. Za tiste, ki navedenega nimajo, sta na voljo dve možnosti: za sporočanje podatkov v elektronski obliki lahko pooblastijo računovodski servis ali pa vsak mesec fizično obiščejo enega od davčnih uradov, kjer lahko podatke vnesejo v računalnik Dursa. Za male podjetnike, na primer šivilje ali čevljarje, ki omreženega računalnika ne potrebujejo ali nimajo, to pomeni precejšen preobrat. Če se bodo želeli izogniti vsakomesečnim sprehodom do davčnega urada, bodo morali najeti računovodski servis, in to čeprav doslej zaradi nizkih prihodkov računovodskih storitev niso potrebovali. Država jih torej dobesedno sili v zapravljanje.
Po zadnjih podatkih je v Sloveniji registriranih nekaj manj kot 51.000 samostojnih podjetnikov, okrog 7200 posameznikov, ki samostojno opravljajo dejavnost, ter 30.800 mikro gospodarskih družb in 1950 malih gospodarskih družb z vsaj enim zaposlenim. To skupaj pomeni več kot 90.000 ljudi, ki so davčne obračune po novem dolžni pošiljati izključno v elektronski obliki. Kljub tej ogromni množici so bile informacije, ki jih je javnosti posredovala davčna uprava, dokaj skope, predvsem pa prepozne. Pripravili so sicer informativno brošuro, a so jo medijem poslali šele štirinajst dni pred uvedbo novosti. Ker veliko samostojnih podjetnikov in samozaposlenih ni vedelo, da morajo digitalno potrdilo pridobiti najpozneje do 15. februarja, da bi tako lahko davčni upravi še pravočasno poslali obračun prispevkov za januar, je Durs pred kratkim podaljšal rok za oddajo obračunov, in sicer do konca februarja. Prestavljeni rok velja tudi za tiste davčne zavezance, ki nameravajo za pošiljanje podatkov po-oblastiti računovodski servis. Čeprav se zaradi podaljšanja roka zdi, da je na razpolago veliko časa, to v resnici ne drži. Zavedati se je namreč treba, da izdaja digitalnega potrdila pri pooblaščenem ponudniku traja nekaj dni, lahko pa tudi več tednov.

Množični ‘kopipejst’

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.