Darja Kocbek

 |  Mladina 4  |  Politika

Pozabljeni grehi predhodnikov?

Oblast, ki ne preišče spornega ravnanja v preteklosti, s tem sporoča, da so tisti, ki so na oblasti, res nad zakonom, ker ne občutijo nobenih posledic, če oblast zlorabljajo

Borut Pahor je pred volitvami obljubljal spremembe, Barack Obama prav tako. Pahor je po volitvah parafraziral kolesarja Lancea Armstronga: »Če hočeš zmagati, moraš gledati naprej.« Obama je dejal, da sicer ne verjame, da je kdo nad zakonom, a »mi moramo gledati naprej, ne nazaj«. Oba sta dala vedeti, da se z raziskovanjem grehov predhodnikov ne nameravata ukvarjati. Seveda ne želimo primerjati Pahorja in Obame - navsezadnje slednji svojo siceršnjo doslednost izkazuje vsako uro. Vendar razprava o preteklih grehih ni nepomembna. Velja res gledati le naprej? Kako na to gledajo v Ameriki? Najbolj jasno stališče je postavil Nobelov nagrajenec za ekonomijo Paul Krugman v kolumni v časopisu International Herald Tribune ter opisal, zakaj bi moral Obama pogledati tudi nazaj in zahtevati preiskavo zločinov, ki jih je domnevno zagrešila administracija dosedanjega ameriškega predsednika Georgea Busha. »Oprostite, če ne bomo imeli preiskave dogajanja v Bushevem času - in skoraj vsakdo je Obamov odgovor razumel, kot da je ne bo -, pomeni, da so tisti, ki so na oblasti, res nad zakonom, ker ne občutijo nobenih posledic, če oblast zlorabljajo,« je napisal Paul Krugman.
Krugman pojasnjuje, da naj bo jasno, »da ne govorimo le o mučenju in ilegalnem prisluškovanju, v zvezi s katerim krivci trdijo, da so le skrbeli za nacionalno varnost, ker so domoljubi«. Dejstvo je, da so Busheve zlorabe segale od okoljske politike do volilne pravice. Pri večini zlorab je šlo za uporabo moči vlade, da je nagradila politične prijatelje in kaznovala politične sovražnike. Poleg kadrovanja ljudi, ki »pravilno mislijo« in so osebno lojalni predsedniku Bushu, je, kakor kažejo poročila, Busheva administracija v okviru obnove Iraka brez javnih razpisov razdelila milijarde dolarjev politično povezanim podjetjem, ki niso opravila dela, kakor navaja Nobelov nagrajenec. »Po mojem štetju so v vsaj šestih pomembnih vladnih agencijah v zadnjih osmih letih izbruhnili veliki škandali - v večini primerov teh škandalov niso ustrezno preiskali. In največji škandal: ali kdo resno dvomi, da je Busheva administracija namerno zavajala ameriški narod, ko je napadla Irak? Zakaj torej ne bi imeli uradne preiskave zlorab v času Busheve vladavine?« sprašuje Paul Krugman.

Kako bo ravnal naslednjič?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.