Jure Erznožnik

 |  Mladina 4  |  Svet

Svojeglava ministrica

Posmehljiva ugibanja in namigovanja o tem, kdo je oče otroka Rachide Dati, ne potihnejo. Enkrat je Zidane, drugič Bernard-Henry Lévy ali pa François Sarkozy

Številni evropski mediji so v začetku letošnjega leta obširno poročali o prvorojenki francoske pravosodne ministrice Rachide Dati, Zohri, in o tem, da je 42-letna mati že peti dan po porodu s carskim rezom (!) prišla na sestanek vladnega kabineta, kar je sprožilo burne polemike in nemalo zgražanja. Čeprav so mnenja o tem v politiki in javnem življenju še vedno zelo različna, nekateri so namreč prepričani, da je Datijeva za varstvo 2. januarja rojenega otroka, medtem ko je v službi, gotovo dobro poskrbela, prevladujejo tisti, ki se zgražajo nad njeno odločitvijo in tudi nad Sarkozyjevo mlačnostjo glede tega vprašanja. Datijevo obtožujejo, da se boji za ministrski stolček, Sarkozyja pa, da se je prav v času njene visoke nosečnosti lotil reforme pravosodja; s tem naj bi ji dal vedeti, da lahko, če ne bo zmogla, tudi gre.
Marsikje na francoskem podeželju je sicer še vedno v veljavi miselnost, da tako hitra vrnitev porodnice k »fizično nezahtevnemu« delu ni prav nič posebnega, saj naj bi tako rekoč dan po porodu začele delati tudi številne druge Francozinje, predvsem tiste, ki imajo kmetije. Toda združenja za varstvo pravic otrok in žensk z vseh koncev države kričijo, da Datijeva daje slab zgled materam, poleg tega pa naj bi delala ženskam na splošno veliko škodo, saj bi delodajalci kljub jasni zakonodaji lahko zdaj začeli z njimi slabše ravnati. In ko nekateri tuji mediji zmotno razlagajo, da je ministrica v Franciji postala prava zvezda, ne bi mogli biti dlje od resnice; razen resnih časopisov, ki se v zgodbo ne spuščajo, se vsi voditelji priljubljenih radijskih in televizijskih pogovornih in zabavnih oddaj odkrito izdatno zabavajo, ko skoraj vsakega gosta vprašajo: Saj res, vam tega vprašanja še nismo postavili, ste morda vi oče otroka Rachide Dati? Stvari so že prav žaljive, vendar takšen odnos Francozov do priseljencev iz magrebskih držav nikakor ne preseneča. Ker je vsakomur znano, da je Datijeva do bleščeče kariere in pravosodnega ministrstva prišla zaradi prijateljevanja s takrat še ministrom Sarkozyjem in njegovo takratno ženo Cecilio, so se ob obisku predsednikovega mlajšega brata Françoisa Sarkozyja v porodnišnici pri Datijevi in njeni prvorojenki takoj pojavile govorice, da je Zohra morda predsednikova nečakinja. O tem so poročali celo na spletni strani časnika Voici, vendar so morali novico še isti dan umakniti. Rachida Dati, hči maroško-alžirskega para priseljencev, se je, kar zadeva Zohrinega očeta, namenila molčati, mediji pa napovedujejo, da bodo šli do konca, saj predsednikovi ljubljenki menda ne smejo prizanašati bolj kot drugim vidnim nosilcem javnih funkcij.
Toda tudi resni francoski mediji imajo že nekaj časa precej razlogov za dvom, ali predsednikova naklonjenost trem hčeram priseljencev v vladi sploh še traja: zunanji minister Bernard Kouchner je pred časom priznal, da je naredil napako, ko je v ministrstvo povabil Ramo Yade, državno sekretarko za človekove pravice. Tako kot Rachido Dati naj bi jo zdaj v stranki poskušali kandidirati za evroposlanko. Tudi glas Fadele Amare, državne sekretarke za mestno politiko, ki je obljubljala, da bo raje odstopila kot utihnila, je komaj še slišati. Politika pravosodnega ministrstva pod taktirko Rachide Dati pa je deležna vse ostrejše kritike, predvsem med beuri, kot se radi imenujejo potomci priseljencev v svojem popularnem slengu. Ne le da uvaja strožjo politiko do povratnikov, med katerimi sta tudi njena brata, v zapore namerava strpati celo mladoletne prestopnike, že od 13. leta naprej. Tesno sodeluje s strankarskima sovojakoma Briceom Hortefeuxom, ministrom za priseljence, in Michèle Alliot - Marie, železno notranjo ministrico, in tako pomaga pri uresničevanju cilja, ki ga levica imenuje Sarkozyjeva policijska država. Videti je, da so tudi zato mediji z njo nekoliko okrutnejši. Ena izmed šal na njen račun, ki je završala po vseh popularnih spletnih straneh, je bila: »Kako pravite, da je ime hčerki Rachide Dati? Zohra? Hm, potem je njen skrivnostni oče gotovo Zoro.« Povzemali so jo celo v pogovornih oddajah na kanalih javne televizije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.