Damjana Kolar

 |  Mladina 4  |  Kultura

Macbeth po Shakespearu

Slovenska praizvedba drame Heinerja Müllerja

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved04.jpg

© Miha Fras

Po Medeji materialu (2003) in Kvartetu (2007) je Macbeth po Shakespearu že tretje besedilo evropskega dramatika Heinerja Müllerja, pod katerega se podpisuje hrvaški režiser Ivica Buljan. Gre za besedilo, ki je takoj po nastanku v začetku 70. let izzvalo burne polemike. Müller je na podlagi Shakespearove predloge besedilo sicer zgostil - ne začne se več s čarovnicami, nadnaravne sile ne igrajo več pomembne vloge, zločini sledijo eden drugemu, monologi so korenito skrajšani, nobeden od junakov pa ni predstavljen v pozitivni luči. Premiera predstave, ki je nastala v koprodukciji Mini teatra, Cankarjevega doma, Novega kazališta Zagreb in ZeKaEm, bo 30. januarja ob 20.00 v Cankarjevem domu.
Več o predstavi nam je povedal sam Buljan: “S to predstavo nadaljujem cikel Heinerja Müllerja v Mini teatru. Performans odpravlja metafizično podlago in optimistični konec ter se ne začenja več s čarovnicami. Zgodovina nasilja nima konca, poetičnih in metafizičnih trenutkov iz Shakespeara ni več. Besedilo in izvedba sta brutalna, kot gledališki strip ali realizacija filmskega scenarija. Müller je radikalno ateističen, tukaj tudi ni komunistične utopije in vere v revolucijo. Vztraja pa pri komičnih vidikih: ‘V trivialnosti je nekaj osvobajajočega. Nismo izpostavljeni resnični grozi, ampak usmerjeni v to, da o njej razmišljamo.’ Marko Mandić in Milena Zupančič sta zame idealen par Macbethovih morilcev. Ikoni, popolna igralca in celovita umetnika. Vizualna skupina son:da je poskrbela za svetlobno instalacijo. Po Ljubljani sledi še premiera v Zagrebu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.